VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2018

AKCIJA KONTROLE ZDRAVSTVENE BEZBJEDNOSTI VODE ZA PIĆE

 

BANjALUKA, 12. JULA /SRNA/ - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pokrenuo je u Srpskoj akciju "Pijemo li bezbjednu vodu?" koja uključuje minimalni paket kontrole zdravstvene bezbjednosti vode za piće individualnih vodnih objekata.

 

Akcija se odnosi isključivo na privatne vlasnike vodnih objekata - neuređenih i uređenih prirodnih vrela ili izvora, kopanih i cijevnih bunara, pumpi, kao i malih lokalnih vodovoda koji su bez stručnog nadzora i kontinuirane dezinfekcije, a snabdijevaju manje od tri do pet domaćinstava.

Stručna lica iz Instituta, u okviru svojih redovnih terenskih aktivnosti, izvršiće uzorkovanje i obezbijediti bezbjedan transport uzoraka za starija i lica sa posebnim potrebama.

Akcija bi trebalo da traje tokom ljetnih mjeseci, po potrebi i duže, a cijena ovakvog pregleda biće snižena do prihvatljivog nivoa kontrole bezbjednosti vode.

Iz Instituta navode da su se na ovaj korak odlučili zbog velikog interesovanja građana koji imaju vodne objekte i povremeno koriste vodu, imaju vikendice ili nisu nikada izvršili higijensku kontrolu vode koju koriste.

Zainteresovani građani Republike Srpske potrebne informacije mogu dobiti u Institutu ili u nekom od regionalnih centara u Doboju, Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu i Trebinju.