VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/08/2018

UKLANjANjE PLUTAJUĆEG OTPADA POČEĆE KRAJEM AVGUSTA

 

BANjALUKA, 10. AVGUSTA /SRNA/ - Radovi na uklanjanju oko 6.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Vrbasa, koje je zaustavljeno na eko-mreži u Eko-centru Bočac, trebalo bi da počnu krajem avgusta i trajaće tri mjeseca, procijenjene vrijednosti radova 55.000 KM.

 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je u slivu rijeke Vrbas 14 opština i naglasila da je potrebno sa predstavnicima opština uzvodno i nizvodno od Bočca pronaći trajno rješenje za problem ovog otpada.

Golićeva je prilikom posjete Eko-centru apelovala da svi građani koji žive uzvodno i nizvodno od rijeke Vrbas u FBiH ili Srpskoj povedu više računa o rijekama, jer je za otpad u Eko-centru Bočac uglavnom krivac ljudski faktor.

"Riječ je o kompleksnom problemu na koji se sad reaguje ad hok, ali bez sastanka i bez intervencije opština iz FBiH neće moći biti riješen", rekla je Golićeva novinarima i najavila da će se zbog toga razgovarati sa predstavnicima svih tih opština, kao i Vlade FBiH.

Ona je rekla da će biti analizirano kako su u okruženju riješeni ovakvi problemi i koja su postrojenja potrebna da bi se eliminisao plutajući otpad.

"Nadam se da ćemo dugotrajnije i bolje riješiti ovaj problem. Nadam se da i za ovo negdje u nekim fondovima moraju postojati sredstava, kao što smo obezbijedili i za neke druge stvari bespovratna sredstava", rekla je Golićeva.

Golićeva je podsjetila da problem gomilanja plutajućeg otpada u Eko-centru postoji niz godina i da je najteže bilo nakon poplava 2014. godine kada su se u koritu Vrbasa našle ogromne količine plutajućeg otpada i Fond za zaštitu životne redine intervenisao sa 70.000 KM, te je rekonstruisana pokidana mreža kako se sav otpad ne bi sručio u Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da sedmicama traju pregovori o tome kako spriječiti da trenutno nakupljeni otpad probije mrežu i ode nizvodno.

"S obzirom na to da će `Hidroelektrane na Vrbasu` interventno priskočiti u pomoć, potrebni su dalji pregovori institucija u Republici Srpskoj i FBiH kako bi našli sistemsko rješenje", kazao je Radojičić.

Ističući da niz godina postoji ovaj problem zbog zaustavljanja plastike, drveta i krupnog otpada, on je naveo je da je plutajući otpad u Eko-centru Bočac posljedica nemara građana i apelovao da ne izazivaju ovakve posljedice svojim postupanjem.

Nedeljko Kesić, direktor Zavisnog preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" koje je izdvojilo sredstva za uklanjanje otpada, rekao je da je procijenjenja vrijednost radova na uklanjanju plutajućeg otpada oko 55.000 KM, te da je za uklanjanje, uz adekvatan nivo vode, potrebno oko tri mjeseca.

"S obzirom na to da je potrebno provesti zakonske procedure za izbor izvođača, očekuje se da će uklanjanje početi krajem avgusta ili početkom septembra", rekao je Kesić.

On je rekao da je dodatna komplikacija činjenica da je riječ o međuentitetskoj granici, pa je mnogo aktera koji treba da budu uključeni u pregovore o rješenju.

"Ovo je problem na međuentitetskoj granici između opština Mrkonjić Grad i Jajce koji je potrebno riješiti kako bi Vrbas ostao što čistiji", naglasio je Kesić.

On je rekao da problem mora biti institucionalno riješen, te podsjetio da preduzeće "Hidroelektrane na Vrbasu" čisti hidroakumulaciju Bočac u dužini od 14 kilometara, redovno nadzire stanje u rijeci, prisustvo plutajućeg otpada i kvaliteta vode.

Eko–centar Bočac na području jezera Bočac nalazi se 50 kilometara od Banjaluke i 20 kilometara od opštine Jajce. Osnovan je 2001. godine. Nakon postavljanja eko-mreža, u periodu od 2003. do 2012. godine prikupljeno je i sortirano oko 100.000 metara kubnih otpada.