VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/08/2018

PONUĐENA ALTERNATIVNA RUTA ZA "SJEVERNI TOK DVA"

 

KOPENHAGEN, 10. AVGUSTA /SRNA/ - Kompanija koja stoji iza projekta gasovoda "Sjeverni tok dva", kojim će se ruski gas transportovati u Njemačku ispod Baltičkog mora, ponudila je alternativnu rutu koja će zaobići danske teritorijalne vode.

 

Kompanija, koja je u većinskom vlasništvu ruskog giganta "Gasproma", predložila je alternativnu rutu zbog toga što danski parlament još nije odobrio prolazak cjevovoda kroz teritorijalne vode Danske.

Iz ruske kompanije danas je saopšteno da ruta kroz danske vode ostaje prioritet, ali da je predstavila alternativnu rutu, zbog toga što se na odobrenje danskog Ministarstva spoljnih poslova čeka od januara.

Alternativna ruta bi i dalje prolazila kroz takozvanu ekskluzivnu ekonomsku zonu, za šta nije potrebno odobrenje parlamenta, već danske Agencije za energetiku, iz koje je saopšteno da je zahtjev za odobrenje primljen i da će biti procesuiran, javio je AP.

Prema prvobitnom planu, gasovod je trebalo da prođe kroz 140 kilometara danskih voda, ali je sada ta ruta 175 kilometara.

Danski parlament je prošle godine usvojio tekst kojim se Danskoj omogućuje da odbije da gasovod prolazi preko njene teritorije "iz bezbjednosnih razloga".

Švedska, Finska i Njemačka su ranije ove godine izdale dozvole za "Sjeverni tok dva".