VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/09/2018

PARASTOS ZA 4.500 POGINULIH I NESTALIH SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

 

SOKOLAC, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu i služenjem parastosa u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u znak sjećanja na 4.500 poginulih, zarobljenih i nestalih sa područja Sarajevsko-romanijske regije danas će biti obilježen 15. septembar - Dan poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske.

 

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u 11.00 časova biće položeni vijenci, najavljeno je iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, Trnovo, Pale, Sokolac, Rogatica i Višegrad.

U 12.00 časova biće služen parastos u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu sahranjeno je 985 boraca poginulih na području opština u okolini Sarajeva, koje su do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Na unutrašnjim zidovima Manastira na Ravnoj Romaniji postavljene ploče na kojima su ispisana su imena 4.000 srpskih boraca, među kojima su najvećim dijelom borci Vojske Repubkie Srpske, poginuli u minulom ratu na Sarajevsko-romanijskoj regiji, imena solunskih dobrovoljaca, boraca koji su se u Drugom svjetskom ratu borili za kralja i otadžbinu i imena romanijskih hajduka.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u subotu, 15. septembra, u Banjaluci biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 23.184 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, a poginulo je i nestalo oko 10.000 civila.

Republika Srpska traga za još 1.662 nestala srpska borca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 650 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.