VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana14/09/2018

POLTAVČENKO URUČIO KNjIGE NARODNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI

 

BANjALUKA, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko uručio je danas rukovodstvu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske knjige različitih žanrova i tematike koje će obogatiti bibliotečki fond.

 

Poltavčenko je istakao da će knjiga i biblioteka uvijek živjeti uprkos napretku informacionih tehnologija i tome što je danas mnogo literature dostupno na internetu.

"Biblioteka nije samo mjesto gdje se čuvaju knjige", rekao je Poltavčenko prilikom posjete Biblioteci.

On je naveo da ga je direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJiljana Petrović Zečić upoznala o istoriji ove ustanove kulture.

"Ova biblioteka je nekoliko puta bila zaustavljena u radu, ali se svaki put vraćala, upravo ljudima željnim znanja, a danas je to moderna i savremena ustanova", rekao je Poltavčenko.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić rekla je da posjeta Poltavčenka predstavlja nastavak saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga u oblasti kulture.

"Prošle godine smo potpisali protokol o saradnji sa predsjedničkom bibliotekom Borisa Jeljcina, čemu su prisustvovali i Poltavčenko i predsjednik Srpske Milorad Dodik, te protokol o saradnji sa Bibliotekom `Majakovski` iz Sankt Peterburga", rekla je Zečićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je veoma značajna posjeta ruske delegacije biblioteci, koja ove godine obilježava 150 godina postojanja.

"Nema ljepšeg poklona od knjiga, koje su iz različitih oblasti i biće sastavni dio fonda nacionalne biblioteke Republike Srpske", naglasila je Zečićeva.

Ona je istakla da ne jenjava interesovanje za učenje ruskog jezika, te da je svake godine sve više zainteresovanih za izučavanje ovog jezika.

Uručenju knjiga prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković.

Poltavčenko je prethodno posjetio banjalučku Gimnaziju i uručio računarsku tehniku za opremanje informatičke sale.