VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/09/2018

INICIJATIVA ZA SVEPRAVOSLAVNU RASPRAVU O UKRAJINSKOJ CRKVI

 

BEOGRAD, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve pozvao je patrijarhe drugih pomjesnih pravoslavnih crkava da iniciraju svepravoslavnu raspravu o situaciji u vezi sa crkvom u Ukrajini.

 

"Pošto smo svjesni da ono što se događa predstavlja opasnost za cijelo pravoslavlje, obraćamo se u ovom teškom trenutku za podršku pomjesnim autokefalnim crkvama, pozivamo patrijarhe crkava da razumiju našu zajedničku odgovornost za sudbinu svjetskog pravoslavlja i da iniciraju bratsko svepravoslavno razmatranje crkvene situacije u Ukrajini", navedeno je u saopštenju Sinoda, prenosi "Sputnjik".

Ranije je saopšteno da Ruska pravoslavna crkva obustavlja učešće u svim strukturama kojima predsjedava Carigradska patrijaršija, kao i zajedničko bogosluženje sa carigradskim arhijerejima.

Saopšteno je, takođe, da će patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prestati da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali da euharistisko opštenje dvije crkve neće biti prekinuto.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je prošle sedmice da je "u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini imenovala svoje egzarhe u Kijevu".

Ovu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomjesne crkve.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izjavio je da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi dâ autokefalnost.

Zamjenik šefa Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Ukrajinske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Danilevič predložio je da bude sazvan Sabor sveštenika pomjesnih pravoslavnih crkava nakon odluke Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o autokefalnosti.

Na svijetu postoji 15 pravoslavnih crkava, od kojih je ruska najveća.