VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/09/2018

GENERAL-POTPUKOVNIK MOJSILOVIĆ - NAČELNIK GENERALŠTABA

 

BEOGRAD, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - General-potpukovnik Milan Mojsilović /51/ novi je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Mojsilović, koji je do sada bio pomoćnik ministra za politiku odbrane, na novoj funkciji zamijenio je generala LJubišu Dikovića koji je podnio zahtjev za penzionisanje.

Zamjenik načelnika Generalštaba biće general-major Petar Cvetković.

Vučić je, nakon današnjeg sastanka u Generalštabu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i čelnim ljudima Vojske Srbije, saopštio da je prihvatio zahtjev generala Dikovića za penzionisanje.

On je generalu Dikoviću zahvalio za časan i požrtvovan odnosu, kao i ljubavi koju je pokazao prema otadžbini Srbiji.

"General Diković, za one koji ne znaju, bio je zatvaran u toku oružanih sukoba od neprijateljskih snaga u BiH. On se časno, junački i hrabro suprotstavljao NATO agresiji i 10 godina bio na mestu načelnika Generalštaba", rekao je Vučić novinarima.

On je generalu Dikoviću zahvalio i za odgovoran radu na modernizaciji Vojske Srbije, unapređenju njene borbene gotovosti, kao i za cjeloživotnu posvećenost Srbiji i srpskom narodu.

"Doneo sam ukazo o odlikovanju LJubiše Dikovića Karađorđeve zvezde Prvog stepena. To je najviši orden koji je pripadnik Vojske Srbije dobio. To je velika čast za generala, ali i obaveza onima koji treba da ga naslede", naglasio je Vučić.

On je dodao da je Diković, uz Novaka Đokovića, Univerzitet u Beogradu, Olimpijski i Paraolimpijski komitet, jedini nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Vučić je izrazio nadu da će general Mojsilović obaviti veliki i važan posao za budućnost Srbije i njene vojske.

"General Mojsilović je mlad čovek, ima 51 godinu, očekujemo veliku energiju", rekao je predsjednik Srbije i poželio mu mnogo uspjeha na novoj funkciji.

Milan Mojsilović rođen je 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Završio je Vojnu Akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane u Beogradu.

Od 2013. do 2017. godine obavljao je dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO-u u Briselu. Na funkciju pomoćnika ministra za politiku odbrane imenovan je u junu rješenjem Vlade.

Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odjeljenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamjenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.