VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana18/09/2018

U KOZARSKOJ DUBICI OBILJEŽAVANjE ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE

 

BANjALUKA, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Kozarskoj Dubici danas će biti obilježene 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je sa područja Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice ubijeno 138 lica, a materijalna šteta u naseljenim mjestima se procjenjuje na 180 miliona KM.

 

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine poslanici Vanja Bajić, Dušan Berić, Perica Bundalo, Dobrila Drinić-Malić i Darko Banjac, te član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Program obilježavanja počeće u 11.00 časova služenjem parastosa poginulim srpskim borcima kod Spomen-krsta u Kozarskoj Dubici.

Za 11.20 časova predviđeno je polaganje vijenaca kod Spomen-krsta, nakon čega je predviđen umjetnički program i obraćanje zvaničnika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da je odbrana zapadnih granica Srpske bila jedna od najtežih borbi u odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj su 18. i 19. septembra 1995. godine na području ove tri opštine stradala 74 civila i 64 vojnika.

"Odlučnost naroda i pripadnika Vojske Republike Srpske da odbrane svoja ognjišta doprinijela su porazu elitnih hrvatskih jedinica na rijeci Uni što je uticalo na dalji vojni i politički rasplet rata u BiH", istakao je Savanović.

Savanović je podsjetio da je u toku trajanja ofanzive Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH na jugozapadni dio Srpske, Hrvatska napala i zapadni dio Republike Srpske na prostoru od Novog Grada do Gradiške s namjerom da se okupira teritorija do Banjaluke i stvore uslovi da se dejstva produže do rijeke Drine.

"Ovo je bila realizacija plana da Srba zapadno od Drine ne smije da bude", istakao je Savanović i zaključio da srpski narod u Republici Srpskoj mora biti jedinstven i oprezan, a Srpska stabilna i ekonomski jaka da se ovako nešto nikada ne ponovi.

Obilježavanje 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.