VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2018

GRUBEŠA: PROBLEM TEHNIČKOG PRIJEMA BIĆE RIJEŠEN DO KRAJA MJESECA

 

SARAJEVO, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je Srni da očekuje da će do kraja septembra biti riješen problem tehničkog prijema državnog zatvora u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, napominjući da je Jedinica za realizaciju projekta poslala nacrt ugovora o cijeni tehničkog prijema Unis institutu za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva.

 

"Najznačajnije je da je Jedinica za realizaciju projekta poslala nacrt ugovora firmi koja je ranije određena od opštine Istočna Ilidža da vrši tehnički prijem, čija je cijena oko 283.000 KM sa PDV-om", naveo je Grubeša.

On je dodao da se sada radi na detaljima ugovora koji nisu toliko značajni da bi mogli promijeniti bilo šta u vezi sa ugovorom.

Grubeša je pojasnio da slijedi to da ugovor potvrdi Upravni odbor Jedinice za realizaciju projekta da bi, nakon toga, otišao na mišljenje Pravobranilaštvu BiH.

"Očekujem da će do kraja ovog mjeseca sve biti usaglašeno i da ćemo dobiti pozitivno mišljenje od Pravobranilaštva. Nakon toga kreće ulazak u objekat firme koja će raditi tehnički prijem", dodao je Grubeša.

On je podsjetio da je Savjet ministara ranije donio odluku da će, nakon što firma uđe da vrši tehnički prijem, odmah biti formirana institucija državnog zatvora, odnosno Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, na nivou BiH.

"Poslije toga bi izabrali vršioca dužnosti upravnika zatvora koji bi donosio dalje podzakonske akte i išao u prijem novih radnika", naveo je Grubeša.

On nije mogao sa sigurnošću reći kada bi zatvor zvanično mogao biti otvoren, jer je riječ o zatvoru visoke bezbjednosti i novom pristupu zatvorskog sistema.

"U BiH postoje zatvori na entitetskom nivou u kojima su zatvorenici pritvoreni u ćeliju. Ovdje nema rešetaka, ovo je potpuno novi pristup zatvorskom sistemu i tražiće se od nas vrlo predan angažman da bi kompletan sistem bio stavljen u funkciju", istakao je Grubeša.

Napominjući da je vrlo teško govoriti koliko je tačno BiH izgubila zbog toga što godinu dana čeka da se završi tehnički prijem, ministar je iznio procjenu da to na mjesečnom nivou iznosi od 300.000 do 400.000 KM.

"Prije godinu dana završena je kompletna izgradnja zatvora i ono što bi bila velika opasnost ukoliko ne krenemo sa tehničkim prijemom jesu eventualni nedostaci u izgradnji. Ti nedostaci bi pali na teret BiH, a ne na izvođača radova, kako je ugovorom propisano, jer bi izašli iz ugovorenih rokova", upozorio je Grubeša.

Ministarstvo pravde BiH kao institucija, po svojoj sistematizaciji, po radu i nadležnosti, ne može se brinuti za zatvor na način kako je sada formirana.

"Mi smo imali velikih organizacijskih problema sa ljudima da bi premostili sve i u vezi sa osiguranjem i održavanjem kompletnog objekta koji se prostire na oko 180.000 metara kvadratnih i ima 24.000 kvadrata zatvorenog prostora", naveo je Grubeša.

On je napomenuo da je riječ o veoma velikoj površini i da je to bilo vrlo zahtjevno za održavanje, te da je sve zajedno mnogo koštalo.

Na pitanje da li će neko odgovarati zbog toga što je BiH izgubila velika novčana sredstva zbog problema sa tehničkim prijemom, Grubeša je izrazio nadu da će svoj dio posla uraditi institucije koje su zadužene za to, kojima je to posao i koje treba da traže odgovorne osobe, ako postoji odgovornost u cijelom procesu.

"Ja sam kao ministar na raspolaganju za sve što mogu pomoći i dati odgovore, jer ovaj način kako se radilo i zašto nije nešto napravljeno ne odgovara ni BiH, ni meni kao pojedincu", istakao je Grubeša.

Savjet ministara usvojio je ranije informaciju Ministarstva pravde BiH o načinu prevazilaženja problema u vezi sa tehničkim prijemom objekata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji bi trebalo da bude obavljen tokom ovog mjeseca.

Gradnja objekta završena je 25. septembra prošle godine, a Jedinica za sprovođenje projekta je 8. septembra 2017. godine opštini Istočna Ilidža podnijela zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole i vršenje tehničkog prijema.

Zbog cijene tehničkog prijema, koja je obračunata u iznosu većem od najavljene za više od deset puta, upravni spor, pregovori i dodatna vještačenja trajali su do 7. septembra, kada je Upravni odbor zadužio direktora Jedinice za sprovođenje projekta da zaključi ugovor o vršenju tehničkog prijema sa Unis institutom po korigovanoj ponudi, odnosno cijeni od 283.385 KM.

Odluka o zaključenju ugovora donesena je na osnovu toga što prolongiranje tehničkog prijema ima uticaj na stavljanje Zavoda u funkciju, a što na mjesečnom nivou košta više od iznosa koji će biti isplaćen za tehnički prijem.

Osim toga, iako je riječ o velikom iznosu, ukupna cijena tehničkog prijema smanjena je sa prvobitno procijenjenih 525.9095 KM na 283.385 KM.