VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura19/09/2018

ODRŽANO VEČE POEZIJE SA AKADEMIKOM MATIJOM BEĆKOVIĆEM

 

NOVI GRAD, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ - Akademik Matija Bećković večeras je u Novom Gradu održao književno veče, gdje je besjedio više od jednog časa, a na kraju je posebno zahvalio mladim ljudima koji su odabrali veče poezije umjesto nekog rijaliti programa.

 

"Ja sam se okrenuo da ne budem sve stariji nego sve mlađi i napisao sam dve poeme `Kad budem mlađi` i `Kad budem sve mlađi`, jer ovo je vrijeme mladih ljudi koji imaju svoju modu, a internet je zamenio stvarnost", rekao je Bećković novinarima.

On je naveo da nikad ne zna unaprijed šta će govoriti publici, već da mu se ideja javi kada vidi ko je u sali, te da na osnovu toga bira šta bi bilo primjereno.

Prema njegovim riječima, mladi danas imaju stotine prijatelja koje nikad nisu vidjeli, oni sada mogu da sjede kod kuće i gledaju Bečku operu ili razgledaju izložbu u Gutenbergovom muzeju.

Bećković je naveo da često gostuje u Republici Srpskoj gdje se održava više kulturnih manifestacija, među kojima su i "Književni susreti na Kozari" koji su vezani za Skendera Kulenovića, koji je bio njegov prijatelj.

Bećković je rekao da je politika u 21. vijeku nastoji da skloni kulturu, kako bi nesmetano obavljala poslove koje je naumila.

"Smetaju joj nezavisni duhovi i autoriteti koji su nekada nešto predstavljali u javnom mnjenju. Da bi se svaka druga uloga skrajnula sem politike i političara, tako je i cela kultura zamenjena nekom kontrakulturom i sve što nije prava kultura favorizovano je na račun neke paralelne kulture", naveo je Bećković.

Veče poezije organizovali su Kulturno-obrazovni centar, Narodna biblioteka i opština Novi Grad.