VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/10/2018

ZA DANAS NAJAVLJEN PROTEST PROTIV IZBORA KOMŠIĆA

 

MOSTAR, 11. OKTOBRA /SRNA/ - U Mostaru je danas na društvenim mrežama najavljen protest Hrvata protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost".

Hrvati su pozvani da se okupe u 18.00 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje će prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo.

U protestnom pozivu se napominje da se očekuje opšta mobilizacija svih organizacija kako bi iz Mostara otišla dostojanstvena poruka u svijet o preglasavanju Hrvata.

"Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokaže da demokratija u BiH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda", navodi se u pozivu.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.