VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/10/2018

JOVIĆ: BIOLOŠKA TERAPIJA SKUPA, ALI LIJEČI VEĆINU REUMATOLOŠKIH BOLESTI

 

BANjALUKA, 11. OKTOBRA /SRNA/ - Biološka terapija, koja se razvija posljednjih 20 godina, najsavremenija je terapija za reumatološke bolesti i dovodi do izlječenja većine reumatoloških bolesti, ali je veoma skupa, rekao je Srni internista-reumatolog Darko Jović.

 

On je večeras pred početak Kongresa reumatologa na kome će do 14. oktobra učestvovati oko 150 ljekara iz BiH, Srbije i Hrvatske, rekao da je u Srpskoj ovom terapijom u posljednje dvije godine bilo obuhvaćeno 230 pacijenata, što je veliki uspjeh s obzirom na njenu cijenu.

"To je terapija koja dovodi do izlječenja većine reumatoloških bolesti, ali je veoma skupa i imamo ograničena sredstva koja nam Fond zdravstvenog osiguranja izdvaja za tu terapiju, a koja su, u poređenju sa regionom, veoma značajna", rekao je Jović.

Jović, koji je jedan od predavača na kongresu, rekao je da će biti obrađene teme kao što su zapaljenski reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativni reumatizam, metabolički reumatizam, osteoporoza, dok će poseban akcenat biti stavljen na biološku terapiju u reumatologiji.

Drugi Kongres reumatologa organizovalo je Udruženje reumatologa BiH.