VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/10/2018

PREDMET DUDAKOVIĆ NE SMIJE SE PRETVORITI U JOŠ JEDNU FARSU

 

BANjALUKA, 11. OKTOBRA /SRNA/ - Potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak pozdravio je odluku Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima, te poručio da ovaj predmet ne smije da bude pretvoren u još jednu pravosudnu farsu.

 

"Znajući kako su okončani neki raniji procesi za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u BiH, sa zebnjom pratim sve što se dešava u slučaju Dudaković i upozoravam Sud i Tužilaštvo BiH da ovaj predmet ne smije da se pretvori u još jednu pravosudnu farsu", naveo je Glamočak u pisanoj izjavi medijima.

On kaže da Dudaković i njegovi saborci takozvane Armije BiH moraju da odgovaraju za ubistva, progon i zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, kao i za uništavanje pravoslavnih hramova u minulom ratu, o čemu govore svjedoci zločina, dokumetacija, kao i video-snimci za koje znaju svi građani BiH.

"Poslije brojnih presuda pravosuđa BiH koje su izazvale ogorčenje srpskog naroda, Sud i Tužilaštvo BiH teško mogu da poprave svoj ugled i sačuvaju obraz. Proces protiv Dudakovića možda je njihova posljednja velika prilika da pokažu da im je bar malo stalo do istine, pravde i pravičnosti", poručio je Glamočak.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Njima Tužilaštvo stavlja na teret zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, SaFet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.