VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/10/2018

IZNOŠENjE ZAVRŠNIH RIJEČI TUŽILAŠTVA NA SUĐENjU ORIĆU

 

SARAJEVO, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Tužilaštvo BiH danas će pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznijeti završne riječi u obnovljenom postupku koji se vodi protiv komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

 

Na ročištu održanom 8. oktobra, predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će prije završne riječi Orićev branilac, advokat Lejla Čović, uložiti posljednje materijalne dokaze.

Čovićeva je objasnila da je riječ o dokumentima koji pokazuju koje je zadatke Orić obavljao za federalno Ministarstvo boraca i da nije mogao uticati na status zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH "O-1", odnosno na njegovo skidanje sa spiska boraca takozvane Armije BiH.

Tužilac Miroslav Janjić usprotivio se ulaganju ovog dokaza navodeći da je ova činjenica bila predočena tokom prvostepenog postupka, a da odbrana do danas nikada nije pokušala da uloži ovaj dokaz.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog odbrane da se dodatno saslušaju tužilac i stručni saradnik kako bi se utvrdilo pod kojim okolnostima su 23. februara 2016. godine, uzimali iskaz od zaštićenog svjedoka "O-1".

Obrazlažući ovu odluku, Lukes je rekao da se "O-1" i u prvostepenom postupku izjašnjavao na te okolnosti i da je odbrana imala priliku da tada pozove te svjedoke.

Odbrana je zatražila i da im Tužilaštvo dostavi određene informacije i dokaze koje bi im mogle poslužiti u odbrani optuženih. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je riječ o drugim istragama i da nema nikakvih novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima.

Vijeće je odbilo ovaj prijedlog odbrane, kao i zahtjev za informacijama o saznanjima odbrane da na zaštićenog svjedoka utiču lica iz policijskih organa Republike Srpske i Srbije.

Odgovarajući na ove navode, Janjić je rekao da je svjedok u programu zaštite Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i da je pod mjerama BiH.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O-1".

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.