VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Izbori 201831/10/2018

DANAS O RASPODJELI MANDATA U FEDERALNOM DOMU NARODA

 

SARAJEVO, 31. OKTOBRA /SRNA/ - Članovi Centralne izborne komisije /CIK/ BiH trebalo bi danas u Sarajevu da održe sjednicu na kojoj je predviđena rasprava o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

Prema medijskim napisima, na sjednici CIK-a, koja počinje u 10.00 časova, očekuje se samo rasprava u vezi sa Domom naroda, bez donošenja nekog provedbenog akta, osim možda nekih radnih zaključaka.

Očekuje se da članovi CIK-a diskutuju o tome da li će biti prihvaćen nacrt odluke prema kojoj bi presuda "Božo LJubić" bila riješena na način da kod popunjavanja federalnog Doma naroda mandati budu raspodijeljeni uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Javnost u BiH zainteresovana je posebno za dilemu na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno sprovođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine.

Na dnevnom redu sjednice CIK-a BiH nalazi se i tačka posvećena Prijedlogu odluke u predmetu primjene člana 1.7 Izbornog zakona BiH - sticanje prava na upis u Centralni birački spisak, kao i prijedlog zaključka po prijedlogu Almira Šatora za ponovno brojanje glasačkih listića.