VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/11/2018

MOČEVIĆEVA GOVORILA O STRADANjU SRBA U 20. VIJEKU

 

MRKONjIĆ GRAD, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Novinar Mira Lolić Močević promovisala je u Mrkonjić Gradu projekat "Dušu nisu ubili", koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma, knjige svjedočenja i istoriografske monografije "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku".

 

Autor istoriografske monografije "Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku" je dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Močevićeva je sinoć, nakon promocije, izjavila novinarima da je knjigu svjedočenja pripremila zahvaljujući izjavama 59 svjedoka o njihovom i stradanju njihovih porodica.

Ona je istakla da je osnovni cilj projekta da se domaća javnost, ali i svijet upoznaju o onome što se dešavalo srpskim civilima u BiH u 20. vijeku.

"Potvrdilo se da su srpske porodice u svim ratovima stradavale na kućnom pragu. Mnoge od tema koje smo otvorili i mnogi od prostora koje smo obišli i dalje su nepoznati", navela je Močevićeva.

Ona je rekla da je na promociji Mrkonjićanima pričala, između ostalog, o uglednom Srbinu i narodnom poslaniku Simi Budimiru, koji je u Prvom svjetskom ratu bio dobrovoljac.

"Podijelio je sudbinu velikog broja solunskih dobrovoljaca, a 1941. godine je sa hiljadama drugih odveden i ubijen u nekoj jami u Jadovnu. Imamo obavezu da zahvalimo tim ljudima za ogromnu ljubav i slobodu koju su izvojevali srpskom narodu", napomenula je ona.

Promocija ovog projekta je samo jedna u nizu u okviru obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, koje u Mrkonjić Gradu organizuje Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić".

Umjetnički rukovodilac KUD-a Milica Grmaš kaže da tri večeri organizuju kulturne događaje sa ciljem da se prisjete stradanja srpskog naroda za vrijeme Prvog svjetskog rata.

"Prvo veče je promovisana knjiga novinara Mire Lolić Močević, drugo veče planirano je da sekcije Gimnazije, Osnovne škole `Ivan Goran Kovačić`, te članovi našeg KUD-a i Gradski hor `Mali princ` govore o stradanju Srba uopšte i oslobađanju srpskih prostora, a treće veče oni će govoriti o stradanju Srba u BiH", navodi Grmašova.