VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/11/2018

KUKOLJ: RUDARI I DALJE NEMAJU ODGOVORE NA KLJUČNA PITANjA

 

PRIJEDOR, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Sindikalna organizacija prijedorskog "Arselor Mitala" protivi se prodaji kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ "LJubija" i traži da bude obezbijeđen siguran i dugoročan proces rudarenja na ovim prostorima i ubuduće, izjavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije "Mitala" Saša Kukolj.

 

On je na konferenciji za novinare rekao da prijedorski rudari i dalje nemaju odgovore na ključna pitanja koja se prevenstveno tiču sudbine više stotina zaposlenih u rudnicima na području Prijedora.

"Samo želimo da nas uvjere da ne postoje posljedice za nas radnike i budućnost rudarenja na području Prijedora i da ova privatizacija neće biti kobna za opstanak naših radnih mjesta", istakao je Kukolj.

On kaže da radnike brine šta će biti sa rudarenjem u gradu, kako se planira riješiti poštovanje odredaba ugovora o osnivanju sa postojećim partnerom - kompanijom "Mital" i kako će se poslovati ako vlasnici budu različiti, te kakav će biti status zaposlenih u "Arselor Mitalu", kao i kakve će posljedice trpjeti postojeći kooperanti, privreda i grad.

"Iz medija smo saznali za odluku Vlade Republike Srpske o prodaji akcija, kao i da su doneseni određeni zaključci, odnosno kriterijumi na osnovu kojih će biti utvrđena ta prodaja. Uzaludno pokušavamo da dobijemo na uvid te kriterijume, koji su naša jedina sigurnost, ukoliko budu odgovarajući da garantuju opstanak rudara i nastavak naše profesije ovdje. Više puta i na više načina smo tražili od Vlade da nam ih dostavi. Do sada ih nismo dobili", naveo je Kukolj.

On je dodao da je zbog toga zatraženo da se u ovaj proces uključe i pomognu predstavnici grada Prijedora, kao i Konfederacija sindikata, čiji su članovi prijedorski rudari.

Kukulj naglašava da rudari samo traže da se sa njima o ovoj temi razgovara argumentovano.

Uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske donijela je odluku o prodaji 64,99 odsto kapitala u RŽR "LJubija" putem posebne aukcije na Banjalučkoj berzi koja će biti održana 17. decembra.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu KM po akciji. Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona KM.

Pravo učešća na aukciji imaju zainteresovana lica koja zadovolje kvalifikacione kriterijume, a oni podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost i da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona KM u 2016. i 2017. godini.

Posljednji pokušaj prodaje državnog kapitala u RŽR "LJubija" propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog odabira kupca.

Kompanija "Izrael investment grupa" ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR "LJubija" dostavila ponudu vrijednu 92 miliona KM, a "Arselor Mital" je za isti paket akcija nudio 63,3 miliona KM.