VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo09/11/2018

VESIN: LJUBAV JE OD SVEGA JAČA

 

ŠAMAC, 9. NOVEMBRA /SRNA/ - Paroh južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertivilu Miloš Vesin održao je u Šamcu predavanje o temi "LJubav je, ipak, od svega jača", poručivši da tu tvrdnju hrišćanstvo svojim postojanjem dokazuje već dvije hiljade godina, a da je najljepša odlika čovjeka - milosrđe.

 

Nakon predavanja, održanog u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Šamac, paroh Vesin je rekao novinarima da svoju ličnu poruku nema, a da je poruka koju sa sobom nosi i sa kojom se pojavljuje uvijek poruka mira, ljubavi i dobre volje.

"Koliko god se u ovom, sve haotičnijem svijetu čini da je ljubav nekako posustala, da je ima sve manje, situacija u svijetu snagu ljubavi ne dovodi u pitanje", rekao je paroh.

On je napomenuo da je činjenica da je "ljubav mnogih ohladnjela", i to ne samo danas, budući da se o tome govorilo još u prvim vjekovima hrišćanstva.

"Jedan od najvećih otaca crkve, Sveti Vasilije Veliki se žali kako je ljubav mnogih ohladnjela, kako su došli posljednji dani i upravo će se jedino samo po ljubavi poznati da li smo Hristovi ili ne", istakao je paroh južnočikaški.

On je rekao da je milosrđe najljepša odlika čovjeka, koji je, prije svega, ikona Božija i stvoren je po liku Božijem.

"Onog momenta kada svako od nas shvati da je, kao nosilac Božijeg lika u sebi, istovremeno potencijalni dragi kamen, onda započinje taj radosni, ali itekako mukotrpni rad na sebi. Da bi dragi kamen koji nosimo u sebi zaista zablistao, moramo dugo raditi na sebi, a najbolje alatke na tom radu su upravo hrišćanske vrline, od kojih je najveća ljubav", naglašava paroh Vesin.

On je napomenuo da nikada nije bilo idealno vrijeme za hrišćanstvo.

"Svako vrijeme ima svoje breme, svoje probleme i u onoj mjeri u kojoj čovjek može da bude u stanju da bude iznad svog vremena, on zaista ljubavlju može mnogo toga da učini i da ga savlada", rekao je paroh i podsjetio da je narod na ovim prostorima pokazao šta čovjek umije kada, sa vjerom u Bogu, pobijedi sebe, a što je dokaz da je ljubav od svega jača.