VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/11/2018

"PROSVJETA" OBILJEŽILA 100 GODINA OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA

 

TUZLA, 16. NOVEMBRA /SRNA/ - U tuzlanskoj Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" održana je tribina povodom vijeka od završetka Prvog svjetskog rata, koju je organozovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Tuzle.

 

Na tribini pdo nazivom "Tuzla - 100 godina od završetka Velikog rata" govorilo se o povezanosti tuzlanske Gimnazije sa organizacijom "Mlada Bosna", o tome kako je Tuzla dočekala stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te o istorijskoj građi i drugim činjenicama vezanim za Tuzlu u tom periodu.

O temi "Kako je Tuzla dočekala stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca" sinoć je govorio vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli Adnan Jahić koji rasvjetljava događaje u Tuzli u novembru i decembru 1918. godine - prije i poslije formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Jahić opisuje kako su određene grupe i zajednice, kao i javne ličnosti i obični ljudi, reagovali na novu situaciju nakon nestanka austrougarske vlasti i uspostavljanja jugoslovenske države, te do koje mjere je nedavna prošlost uticala na stavove i ponašanje ljudi u vrijeme velikih promjena i novih prilika.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević podsjetio je na to da je tuzlanska gimnazija uz, banjalučku, mostarsku i sarajevsku, bila jedan od centara mladobosanskog pokreta početkom dvadesetog vijeka.

"Austrougarske vlasti 1914. godine zatvorile su tuzlansku i mostarsku gimnaziju na godinu dana, s obrazloženjem `bolje da nemamo nikakvih škola, nego onakvih iz kojih će izlaziti dušmani javnog reda i mira`", naveo je Milošević.

Prisutnima se, kao gost, obratio i slikar Zdravko Novak, koji je govorio o svom djedu Ostoji Paljiću - nosiocu najviših domaćih i stranih odlikovanja za učešće u Velikom ratu, što je danas nepoznato današnjoj javnosti.