VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/12/2018

TUŽILAŠTVO VODI ISTRAGU O SVIM NAVODIMA IZ MARTIJEVOG IZVJEŠTAJA

 

BEOGRAD, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Specijalizovano tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, sa sjedištem u Hagu, vodi istragu o svim navodima sadržanim u izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koji je sastavio švajcarski senator Dik Marti.

 

U Specijalizovanom tužilaštvu su potvrdili Tanjugu da su putem Martijevog izvještaja prikupili i da nastavljaju da prikupljaju dokaze iz svih mogućih izvora.

Navedeno da ne mogu da daju informacije o statusu konkretnih istraga, ali da svakako namjeravaju da razmotre i u potpunosti istraže sve navode, kao i da ne daju informacije o tome kada bi trebalo da budu podignute prve optužnice.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun predstavio je ranije danas povjerljivi, do sada neobjavljeni izvještaj, u kojem osam Albanaca, pripadnika takozvane OVK, svjedoči o trgovini organima na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da su četiri svjedoka direktno učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih u ilegalne zatvore u centralnoj i sjevernoj Albaniji, da su trojica od njih isporučivali zarobljenike u kuću - kliniku južno od Burela, dok dva svjedoka tvrde da su učestvovala u transportu dijelova tijela i organa na aerodrom "Rinas" u blizini Tirane.