VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika07/12/2018

PENDEŠ: BiH DOPRINIJELA MIRU U SVIJETU

 

SARAJEVO, 7. DECEMBRA /SRNA/ - Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas u Sarajevu da je BiH, iako nije članica NATO-a i EU, mnogo uradila i doprinijela miru u svijetu.

 

Pendeševa je nakon sastanka sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom novinarima rekla da su stabilnost i bezbjednost prioritetni ciljevi BiH, te da je članstvo u NATO i EU garant ostvarenja tih ciljeva.

Prema njenim riječima, nakon odluke ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a da pozovu BiH da dostavi prvi godišnji program s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, potrebno je što prije usvojiti taj plan i nastaviti sa reformama u oblastima odbrane, ljudskih prava, ekonomije, prava, politike i bezbjednosti, koje su, kako je navela, neophodne za ulazak BiH u NATO i EU.

Benko je istakao da je cilj Mađarske da BiH bude stabilna država i dodao da će njegova zemlja nastaviti da podržava BiH u njenim nastojanjima da postane članica EU I NATO-a.

On je najavio intenziviranje vojne saradnje dvije zemlje, što će uključivati zajedničku obuku, kurseve, školovanje, kao i saradnju centara za mirovne operacije oružanih snaga BiH i Mađarske.

Tokom sastanka delegacija bilo je riječi o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, bezbjednosnoj situaciji u regionu, učešću u međunarodnim operacijama i misijama podrške miru, deminiranju, edukaciji i obuci, te o iskustvima oružanih snaga dvije zemlje u ovim aktivnostima.