VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/12/2018

OTVORENO ODJELJENjE AUDIO-VIZUELNOG ARHIVA

 

SREMSKI KARLOVCI, 7. DECEMBRA /SRNA/ - U Sremskim Karlovcima danas je otvoreno Odjeljenje audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/.

 

Ovo odjeljenje, drugo u Srbiji, ima za cilj očuvanje cjelokupnog kulturnog, umjetničkog i naučnog nasljeđa srpskog naroda.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na ceremoniji otvaranja da je Odjeljenje izuzetno važan iskorak za SANU, ali i srpski narod.

"Akademija, kao i Srpska pravoslavna crkva, baštine arhivsku građu neprocenjive vrednosti za naš narod. Stoga je ovo izuzetno važan iskorak, jer će kroz proces digitalizacije bogata građa koju poseduje i čuva Arhiv u Sremskim Karlovcima postati dostupnija istraživačima, ali i široj javnosti", rekao je Mirović.

On je dodao da je otvaranje Odjeljenja značajan korak i u procesu revitalizacije Sremskih Karlovaca, kao jedne od ključnih tačaka srpske istorije i duhovnosti.

"Sve što osvetljava istoriju ovih prostora i čuva je od zaborava, uvek će imati bezrezervnu podršku Pokrajinske vlade. Zato je Pokrajinska vlada i osnovala budžetski fond za revitalizaciju Sremskih Karlovaca", istakao je Mirović.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić izrazio je zadovoljstvo što je poslije Beograda, Audio-vizuelni arhiv otvoren i u Sremskim Karlovcima.

"Želja nam je da Arhiv postane relevantna nacionalna institucija za digitalizaciju kulturne, naučne, istorijske i umetničke baštine", poručio je Kostić.

Otvaranje Odjeljenja audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU podržala je Pokrajinska vlada.