VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/01/2019

NAJDUŽA BLOKADA RADA ADMINISTRACIJE U ISTORIJI

 

VAŠINGTON, 12. JANUARA /SRNA/ - Djelimična blokada rada američke Vlade ušla je u 22 dan i najduža je te vrste u istoriji Amerike.

 

Analitičari navode da nema naznake o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plate, nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trampa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Senatori i kongresmeni napustili su Vašington tokom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovo sastati sa Trampom.

Pošto je blokada rada administracije produžena i tokom vikenda, sada je i zvanično duža od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u istoriji SAD.

Oba prekida izazvana su zbog budžeta. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD i Meksika.

Pošto nisu zakazani novi pregovori, moguće je proglašenje vanredne situacije čime bi Tramp dobio ovlaštenja da ne traži odobrenje demokrata u Kongresu.

Tramp je tokom sedmice izjavio da još nije spreman da proglasi vanrednu situaciju, ali da će to učiniti ako putem pregovora ne dođe do željenog rezultata.