VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/01/2019

PLENKOVIĆ: ČOVIĆ I HDZ BiH SAMI DONOSE ODLUKE

 

ZAGREB, 12. JANUARA /SRNA/ - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je, komentarišući prisustvo predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske, da je HDZ u BiH nezavisna partija i da sami donose odluke.

 

"Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinkciju - HDZ BiH nezavisna je stranka od HDZ-a u Hrvatskoj. Čović i HDZ BiH donose svoje procjene i odluke", rekao je Plenković novinarima u Splitu.

Što se tiče prisustva u Banjaluci, Plenković kaže da je Čović i proteklih godina bio tamo.

On kaže da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski i da je ta država najviše podržavala evropski put BiH, ali uz obezbjeđivanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Plenković se ponovo založio za izmjene Izbornog zakona BiH, navodeći da postojeći omogućuje izigravanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj.

Govoreći o odluci Vlade Hrvatske da pokrene proceduru opoziva hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija, koji je bio u Banjaluci 9. januara
kada je proslavljan Dan Republike Srpske, Plenković kaže da vlasti u Zagrebu "nisu obaviještene da će njihov ambasador tamo prisustvovati".

"Gospodin Del Vekio je prije svega trebalo da se konslutuje sa Zagrebom ako je imao planiran sastanak sa gospodinom Dodikom", rekao je Plenković i dodao da Del Vekio taj dan nije trebalo da bude tamo.

On je najavio da će uskoro biti imenovan novi ambasador Hrvatske u BiH.