VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana17/01/2019

PUTIN STIGAO U BEOGRAD

 

BEOGRAD, 17. JANUARA /SRNA/ - Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu gdje su ga dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije uz počasnu gardu Vojske Srbije.

 

Putinov avion su od granice Mađarske do aerodroma u Beogradu dopratili počasno srpski "migovi".

Avion predsjednika Rusije Vladimira Putina "Iljušin" sletio je nešto posije 13.00 časova na beogradski aerodrom gdje ga je čekao njegov automobil "aurus senat" koji zovu i "zvijer" ili "Putinomobil", kojim će se voziti tokom posjete.

Vučić i Putin su se tim automobilom uputili zajedno na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Poslije toga će ispred Palate Srbija Putinu biti priređen zvanični svečani doček uz najviše državne i vojne počasti, gardu Vojske Srbije i intoniranje himni Srbije i Rusije. Prvi put od kada ruski predsjednik dolazi u posjetu Srbiji, srpska artiljerija pripremili je i počasnu paljbu u njegovu čast.

Nakon toga, uslijediće sastanak u užem formatu predsjednika Vučića i Putina, kao i 15-minutni razgovor nasamo, a potom i sastanak delegacija Srbije i Rusije.

Potom će biti održana ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Orden Vučiću uručiće Putin, a nakon toga je predviđeno obraćanje novinarima.

Prema najavama iz Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik trebalo bi takođe da se sastane sa Putinom.

Nakon toga, u pratnji Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja planiran je obilazak Hrama Svetog Save, a Vučić i Putin zajedno će utisnuti kockicu mozaika u malter na zidu ovog hrama. Ovim gestom duboke simbolike i zvanično će početi druga faza radova na uređenju enterijera ove zavjetne crkve srpskog naroda.

Hram Svetog Save, kako je planirano, dobiće dekoraciju oltarske apside, koja će činiti cjelinu sa već završenim mozaikom potkupolnog prostora.

Ove mozaičke scene biće djelo tima ruskih umetnika koje predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin.

U ovoj grupi više je od stotinu mozaičara, slikara, umjetnika i zanatlija koji duže od godine rade na osmišljavanju dekoracije unutrašnjosti Hrama.

Vođa srpskih "Noćnih vukova" Saša Savić zajedno sa svojim prijateljima dočekaće predsjednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save.