VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 11/02/2019

RIJEČ JE I MAČ I ŠTIT

 

Srpski jezik i pravoslavlje tematski su prilično zastupljeni u poeziji Milice Bakrač, koja kaže da je srpski jezik dugogodišnji, odnosno decenijski motiv njenog stvaralaštva.

 

Razgovarao: Tihomir BURZANOVIĆ

PODGORICA, 11. FEBRUARA /SRNA/ - Pjesnikinja iz Nikšića Milica Bakrač dobitnik je dva značajna priznanja - nagrade "Rastko Petrović" za knjigu "Jav iz Gore Crne" i "Svetosavskog blagodarja" Udruženja književnika Srbije, koje je, kako ističe, obavezuju jer je "riječ pjesnika i mač i štit".

"Na svako priznanje gledam kao na potvrdu da moj dosadašnji rad i trud nisu otišli u jamu bezdanicu", ističe ona u intervjuu Srni.

Milica napominje da nagrade donosi kući "kao moralne darove svojoj djeci jer sve što radi, radi zbog njih".

Nagrade "Marko Miljanov", "Duško Trifunović", "Ana Frank", "Vitezova nagrada", "Zlatna značka", Pesnička povelja, Ratkovićeva nagrada - sve to, navodi ona, ostaje Sari i Andreju, koji će umjeti da ih čuvaju, jer su dobri ljudi.

Milica naglašava da je priznanje "Svetosavsko blagodarje" donijela "svim svetosavcima koji se nisu odrekli srpskog jezika, ćirilice, Njegoša i Svetog Save, a koji žive u Crnoj Gori".

Srpski jezik i pravoslavlje su tematski prilično zastupljeni u poeziji Milice Bakrač, koja kaže da je srpski jezik dugogodišnji, odnosno decenijski motiv njenog stvaralaštva.

"`Azbučnik` je knjiga koja je prvi put štampana 2006. godine i od tog perioda ponavljaju se izdanja, a ja zbog okolnosti kroz koje prolazi srpski jezik i ćirilično pismo, najčešće govorim poeziju iz `Azbučnika` jer narod želi da je čuje", priča Milica Bakrač.

Ona smatra da su kod pravoslavnih hrišćana jezik i vjera nerazdvojni. "Jezik je naša obaveza, a vjera način življenja", kaže Milica.

Bakračeva je pronašla svoj pjesnički put u sonetu i akrostihu.

"Ne bih rekla da me jezik tjera na stvaranje, već da mi takav način pisanja spasava život. Uliva mi snagu. Riječ je moć - mač i štit. Utočište i poprište. Zavisi od nas kako ćemo da je upotrijebimo", navodi ona.

Ipak, to ne znači da Milica Bakrač ne piše ljubavnu poeziju.

"Imam mnogo ljubavne poezije koju rado govorim. LJubavna pjesma je dio mog jezika srpskog i vjere da će ljubav spasiti ovaj svijet", ističe ona i napominje da "poezija za najmlađe sada počinje da živi iz njenog pera".

Milica Bakrač ukazuje da je savremena crnogorska njiževnost poznata i priznata u regionu, najviše na srpskom govornom području.

"Za neke od nas znaju Rusi, ali to je samo individualni uspjeh. Evropa za nas nije čula. Ako se naša poezija ili proza ne čita u Beču ili Pragu, ako nije prevedena na najvažnije jezike, ako nas nema u knjižarama, u domovima onih koji vole umjetnost - takva književnost je osuđena na propast", kaže Bakračeva.

Ona konstatuje da nakon pjesničke večeri u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom, Beogradu, Banjaluci, Zvečanu... počinje rasprava ko najviše poetski liči Matiji Bećkoviću. Ko je ušao u "onu", a ko će da uđe u "ovu" antologiju.

"Ovo je istina koja može da zaboli - mali smo, a podijeljeni u klanove", ističe Bakračeva za Srnu.

Milica Bakrač je urednik tribine "Svobodijada" i časopisa "Stvaranje" Udruženja književnika Crne Gore.

Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva srpskih pisaca Kosova i Metohije i Književnog društva "Njegoš" iz Crne Gore.

Bakračeva je i predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Gacka.