VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/02/2019

KUSTURIĆ: ZA NABAVKU PELENA IZABRANA TRI PONUĐAČA, A NE JEDAN

 

BANjALUKA, 11. FEBRUARA /SRNA/ - Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je danas da se na tender za nabavku pelena javilo više od deset ponuđača, te da su izabrana tri, a ne samo jedan ponuđač.

 

"Riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije koje su registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. To bi ujedno trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbijednim za pacijente", ističu iz Fonda.

Kusturić je rekao da se Fond, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i principima rada na tržištu BiH i preporukama Agencije za lijekove, u ovom slučaju odlučio za javnu nabavku i da su na taj način svi ponuđači imali mogućnost da se natječu, sve s ciljem da budu obezbijeđeni zadovoljavajući kvalitet i cijena.

On je istakao da navodno sporni dobavljač nabavke dječijih pelena, koji se pominje u javnosti, uopšte nije distributer dječijih pelena, već jedne vrste pelena za ostale.

"Tri dobavljača su prošla u skladu sa pravilima Agencije za lijekove i pravilima o javnim nabavkama, kojih Fond, nažalost, mora da se pridržava jer mi nemamo kontrolu šta će se registrovati", izjavio je Kusturić novinarima u Banjaluci u vezi sa navodima poslanika Draška Stanivukovića i pisanja pojedinih medija.

On je dodao da pretpostavlja da su proizvodi koji su registrovani i kvalitetni.

"Dakle, kvalitet pelena ne provjerava Fond jer to nije naša nadležnost, a ponuđači koji su prošli na tenderu su posjedovali neophodnu dokumentaciju
koja garantuje i kvalitet. Uprkos tome, Fond će zatražiti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer
je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit. Osim toga, Fond ne čekajući performanse ispred Fonda redovno kontroliše da li svi dobavljači koji su izabrani putem javnih nabavki poštuju svoje ugovorene obaveze, te smo od dobavljača pelena još početkom ovog mjeseca zatražili da se izjasni o kvalitetu proizvoda koji isporučuje", navode iz Fonda.

Iz Fonda navode da, ukoliko je riječ o nekvalitetnom proizvodu, postavlja se pitanje kako su dobavljači dobili dozvolu za promet u BiH, a na to pitanje odgovor treba dati nadležna institucija, a ne Fond.

"Proceduru nabavke pelena Fond je sproveo u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH", ističu iz Fonda.

Prema tome, naglašavaju iz Fonda, iza onih koji prave predstave sa pelenama ispred Fonda, koristeći najosjetljivije kategorije osiguranika, očigledno stoje lobiji kojima je odgovaralo ranije stanje kada su se pelene prodavale i po duplo većim cijenama.

"Takođe, kada je riječ o pelenama za djecu, one su poljskog proizvođača, a ne iz Albanije. Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevno političke svrhe", ističu iz Fonda.

Fond naglašava da ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodi profitom, već isključivo, prema zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje je nadležan, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i slično ne može da utičemo.

Kusturić je dodao je Fond prigovore koje je dobio u skladu sa zakonom uputio proizvođaču, odnosno distributeru da se izjasni o tome, te istakao da je jutros održan sastanak u Ministarstvu zdravlja Srpske o ovoj temi.

"Molim javnost, koliko je moguće, da ne nasjeda na neistine", naglasio je Kusturić i naveo da će biti razmotreni svi prigovori osiguranika i da će pokušati da nađu rješenje. Osiguranici Fonda imaju pravo da naprave prigovor ako nečim nisu zadovoljni i to nadležna služba Fonda kontinuirano analizira.

Kusturić je napomenuo i da lično ne šalje nikakve posebne dopise apotekama već je riječ o pravilnicima i načinu nabavke zato što je došlo do promjene u odnosu na dosadašnji način rada.