VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/02/2019

ODBRANA PRILOŽILA DODATNE MATERIJALNE DOKAZE

 

SARAJEVO, 11. FEBRUARA /SRNA/ - U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine, odbrana optuženih priložila je danas dodatna tri dokaza, na koja je Tužilaštvo uložilo prigovor relevantnosti.

 

Halilovićev branilac, advokat Lejla Čović, priložila je jedan materijalni dokaz - izvod iz vojnog kartona svjedoka Tužilaštva Fahrudina Demirovića, iz kojeg se, kako je rekla, vidi da on nije bio u istoj jedinici kao optuženi Halilović.

Čovićeva je u ime branioca Veselijeve Mirne Delalić, koja ni danas nije prisustvovala statusnoj konferenciji, Sudu priložila dva materijalna dokaza koji dokazuju da je brat Veselijeve poginuo u saobraćajnoj nesereći u Milanu, te da nije ubijen u ratu, kako je to tvrdio svjedok Tužilaštva Mustafa Tučić.

Ona je Sudskom vijeću prenijela i poruku Delalićeve da nije uspjela da stupi u kontakt sa dodatnim svjedocima i dogovori termin za njihovo svjedočenje, nakon čega je predsjedavajući sudija Darko Samardžić konstatovao da je današnjim ulaganjem materijalnih dokaza završen dokazni postupak u ovom predmetu.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je da mu za pripremu završne riječi treba oko 15 dana tako da je naredno ročište zakazano za 8. mart u 9.00 časova.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići - Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla sa leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.