VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura11/02/2019

VERI HORVAT NAGRADA "RIJEČ KOJA POVEZUJE"

 

BEOGRAD, 11. FEBRUARA /SRNA/ - Srpski prevodilac Vera Horvat dobitnica je ruske nagrade "Riječ koja povezuje" za najbolji prevod sa ruskog jezika, objavio je danas "Sputnjik".

 

Horvatova je nagrađena za prevod na srpski najstarijeg ruskog epa "Slovo o pohodu Igorovom", a priznanje će joj biti uručeno 1. marta na svečanosti u Moskvi povodom 25 godina Dobrotvornog fonda "Preporod Toboljska".

"Slovo o pohodu Igorovom" datira iz 12. vijeka i prvi put je prevedeno na srpski jezik u izdanju beogradskog "Štampara Makarija" i "Obodskog slova" iz Podgorice.

Riječ je o kapitalnom djelu koje vijekovima inspiriše čitaoce. Original rukopisa ove knjige nije sačuvan, a prevod je rađen na osnovu prepisa, sa zadržanim ilustracijama i kaligrafskim listovima originalnog teksta.

Vera Horvat autor je više od 30 knjiga poezije, esejistike i prevoda. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada za poeziju i prevodilaštvo.

Sibirski fond "Preporod Toboljska" osnovan je, prije svega, da podrži inicijative za kulturni preporod Toboljska, ali i da podstakne kulturne veze između Rusije i drugih država.

Važan dio djelatnosti Fonda predstavlja izdavaštvo veoma vrijednih knjiga vezanih za kulturu i tradiciju Sibira, koje se najčešće poklanjaju bibliotekama.