VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

19/02/2019

PRNjAVOR I CENTAR SARAJEVO POTPISALI MEMORANDUM O SARADNjI U KULTURI

 

PRNjAVOR, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Predstavnici Prnjavora i opštine Centar Sarajevo potpisali su danas u Prnjavoru memorandum o saradnji u oblasti kulture dvije opštine.

 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je prisustvovao potpisivanju memoranduma, rekao je da ovakvi sporazumi i uspostavljeni vid saradnje dvije opštine može biti dobra preporuka i za druge lokalne zajednice u BiH.

"Otvorili smo mnogo tema i načina kako možemo sarađivati, otvorili smo mnoga vrata za stanovnike obje opštine kako bi mogli da ostvare svoj interes. Od dogovorenih većih aktivnosti u narednom periodu jedna od najvažnijih regulisana je danas potpisivanjem sporazuma o kulturnoj saradnji", istakao je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da Prnjavor s obzirom na raznolikost i multietičnost može puno ponuditi prijateljskim opštinama, ali i iskoristiti sve prednosti koje ima sarajevska opština Centar.

Tomaš je predstavnicima ove opštine zahvalio za svu pomoć i podršku koju je Prnjavor imao u proteklih nešto više od godinu dana koliko saradnja aktivno traje.

"Važno je da su nam pomogli i u finansiranju određenih infrastrukturnih projekata. Jedan od njih je i sanacija puta u mjesnoj zajednici Konjuhovci, koji će biti završen do kraja godine", dodao je Tomaš.

On je zahvalio i za podršku pruženu Islamskoj vjerskoj zajednici u Prnjavoru, kao i za podršku i finansijsku pomoć pruženu pojedincima iz ove lokalne zajednice koji su u stanju socijalne potrebe.

Načelnik opštine Prnjavor od narednih vidova podrške sarajevske opštine Centar naveo je zajedničku edukaciju opštinskih službenika i ljudi iz nevladinog sektora za pisanje projekata za pretpristupne fondove, kao i pomoć u izradi sektorskih strategija razvoja.

Načelnik opštine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić rekao je da je zahvalan za aktivnosti koje preduzimaju lokalna vlast i stanovnici Prnjavora na uspostavljanju dobre međusobne saradnje.

"Ostajemo na pravcu da želimo opštinu Prnjavor imati za bratsku", poručio je Ajnadžić.

Predsjednik Opštinskog vijeća Centar Sarajevo Karolina Karačić izrazila je nadu da je potpisivanje memoranduma u okviru kulturne saradnje samo početak značajnije buduće saradnje s obzirom da ove dvije opštine imaju senzibilitet prema manjinama, sličnost u pogledu velikog broja nacionalnosti i nacionalnih manjina, i da će upravo to biti platforma na kojoj će se dalje produbljivati i razvijati međusobni odnosi.

"Na području ove opštine podržali smo značajan broj projekata socijalnog aspekta, kao i obnovu nekih lokalnih puteva. Memorandum o kulturnoj saradnji je nastavak i putokaz za dalji razvoj", rekla je Karačićeva.

U delagaciji iz Sarajeva bio je i odbornik u Skupštini Centar Sarajevo Velija Katica koji je rekao da ta opština okuplja prijateljske opštine i učestvuje u internacionalnim projektima iz različitih oblasti i tako ostvaruje konekciju sa saradnicima i radi na poboljšanju života građana.

"Između ove dvije opštine može se ostvariti značajna saradnja u obezbjeđenju podrške uzgoju lipicanera, odnosno podrška ergeli `Vučijak`. U narednom periodu na tom polju očekujemo značajnu i stručnu saradnju u razvoju ove izuzetno značajne ergele za cijelu BiH", istakao je Katica.

Predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa opštinama i gradovima opštine Centar Sarajevo Munib Milišić rekao je da je uvjeren da ne postoji nijedan razlog da međusobna saradnja ne bude podignuta na viši nivo.

"Kako smo počeli i šta radimo valjan je put i trebamo ga samo nastaviti", kaže Milišić.