VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

19/02/2019

ZA NASTAVAK OBNOVE HILANDARA DODATNIH 680.000 EVRA

 

BEOGRAD, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je 80 miliona dinara /oko 680.000 evra/ za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar za ovu godinu, saopšteno je iz ovog ministarstva.

 

Planom rada u 2019. godini predviđen je nastavak rekonstrukcije trpezarije sa kuhinjom, kao i nastavak pripremnih radova na dohiji i igumenariji sa paraklisom koji podrazumjevaju ojačanje, osiguranje i demontažu djelova koji bi mogli da padnu, kako bi se pristupilo konzervatorskim radovima na tom objektu.

Komisija za Hilandar, kojom je predsjedavao ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenim radovima u prošloj godini i plan radova za ovu godinu, čime su usaglašeni okviri za dalji nastavak obnove tog najznačajnijeg srpskog manastira.

Komisija je konstatovala da su završeni kompletni restauratorsko-konzervatorski radovi na Belom konaku i da je objekat u funkciji, te da su u skladu sa planom izvedeni radovi na krovnoj konstrukciji trpezarije sa kuhinjom, a započeti su pripremni radovi na dohiji i igumenariji sa paraklisom.

Navedeno je da je u skladu sa predviđenom dinamikom Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture "Petovaradin" sproveo konzervatorsko-restauratorske radove na tronu Bogorodice Trojeručice.