VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

20/02/2019

USKORO KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MARKA VIDIĆA ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA

 

ODžAK, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Mještani sela Donja Dubica, opština Odžak, pripremaju novu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Marka Vidića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima na ovom području, rekao je Srni mještanin ovog sela Marko Dragić.

 

"Vidić je bio komandir voda HVO-a pod čijom komandom je srpsko stanovništvo iz Donje Dubice protjerano, zatvoreno u logor, žene silovane i sva imovina zapaljena", tvrdi Dragić, koji je jedan od organizatora podnošenja nove krivične prijave.

On kaže da su mještani Donje Dubice prinuđeni da pravdu traže u Tužilaštvu BiH jer je Tužilaštvo Posavskog kantona ranije odbilo da procesuira ovaj slučaj uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

"Spremamo se da ponovo pokrenemo ovaj slučaj jer znamo ko je komandovao vodom, sve ostalo je poznato i evidentno po raznim arhivama. Idemo ponovo u procesuiranje ratnog zločina nad srpskim civilima na području odžačke Posavine", rekao je Dragić.

On je napomenuo da na području odžačke Posavine nisu istraženi, ni procesiurani ratni zločini počinjeni nad Srbima u proteklom ratu.

"Na području opštine Odžak više od 800 Srba bilo je u zarobljeništvu, od kojih su mnogi ubijeni, popaljena je sva imovina. Primjer za to je mjesto Donja Dubica u kojoj je od 214 srpskih kuća 181 zapaljena u vrijeme kada nijednog stanovnika u selu nije bilo", naglasio je Dragić.