VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

20/02/2019

SIJARTO PONUDIO POMOĆ MAĐARSKE U ZAŠTITI GRANICE

 

SARAJEVO, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto ponudio je danas mogućnost da mađarska policija pomaže Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnih migranata.

 

Sijarto je, tokom razgovora u Istanbulu sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganom Mektićem, naglasio da takva saradnja postoji sa Srbijom i Makedonijom.

Mektić je Sijarta upoznao o izazovima sa kojima se suočava BiH u ovoj oblasti, kao i problemima na takozvanoj balkanskoj ruti, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

On je o migrantskoj krizi na odvojenom sastanku razgovarao i direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika /ICMPD/ Mihaelom Špindelegerom, koji je najavio otvaranje regionalne kancelarije ICMPD-a s ciljem jačanja prisustva na zapadnom Balkanu.

Mektić je predložio da ova kancelarija bude u BiH, navodeći kao razloge geografsku poziciju, zalaganje BiH za regionalno rješavanje problema migracija, ali i druge prednosti za djelovanje ove organizacije.

Mektić u Istanbulu predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji budimpeštanskog procesa.