VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

20/02/2019

POBOLJŠATI KVALITET USLUGA VODOSNABDIJEVANjA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 20. FEBRUARA /SRNA/ - Cilj promocije projekta "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda" je unapređenje kapaciteta jedinica lokalnih samouprava i vodovoda u Republici Srpskoj, rekao je generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske Aco Pantić.

 

"Pokušaćemo dati odgovor na pitanje kako unaprijediti oblast upravljanja vodovodnim sistemima u Republici Srpskoj. Zainteresovanost Saveza za organizovanje ovog događaja proizilazi iz činjenice da smo zastupnici interesa jedinica lokalne samouprave, a sa druge strane opštine i gradovi su osnivači vodovodnih preduzeća u Srpskoj", istakao je Pantić.

Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa udruženjem "Vodovodi Republike Srpske" predstavili su danas u Istočnom Sarajevu prednosti i vrijednosti projekta "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda", uključujući proizvode za razvoj kapaciteta javno-komunalnih preduzeća.

Stručna analiza pokazala je da su nedostatak ekonomskog razvoja i finansijskih resursa najveći izazovi za razvoj kapaciteta lokalnih zajednica u regiji kada su u pitanju usluge vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Proizvodi za razvoj kapaciteta, obrazovanje i savjetodavna podrška potrebni su u pronalaženju resursa, stvaranju mreže stručnjaka i sticanju i razmjeni znanja.

Predsjednik Udruženja "Vodovodi Republike Srpske" Zoran Popović istakao je da projekat pruža edukaciju, obuku i savjete, s ciljem pružanje podrške u razvoju lokalne zajednice, odnosno, u poboljšanju kvaliteta usluga u vodosnabdjevanju i odvodu otpadnih voda.

"Cilj je da se približimo građanima u što boljoj i efikasnijoj usluzi. Pokušaćemo prenijeti stečena znanja konkretno na lokalna preduzeća", istakao je Popović, koji je i direktor preduzeća "Vodovod" iz Banjaluke.

Popović je rekao je da sa željom da se pruži bolja usluga građanima u vodosnabdijevanju i odvodu otpadnih voda, Udruženje pravi planove i pokušava da stečena iskustva u saradnji sa međunarodnim organizacijama i različitim aktivnostima prenese vodovodnim preduzećima na nivo lokalne zajednice.

Direktor njemačkog društva za međunarodnu tehničku saradnju /GIZ/ u BiH Petar Volf naglasio je da je ponosan na činjenicu da su doprinijeli razvoju ovog projekta i poželio uspjeh u realizaciji planiranih aktivnosti.

Predstavljanja projekta koji sprovodi Savez opština i gradova u saradnji sa Mrežom asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope i Međunarodnom asocijacijom vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav održano je u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo.

Predstavljanju projekta prisustvovali su gradonačelnici, načelnici opština, direktori vodovodnih preduzeća, predstavnici donatora, resornih ministarstava i predstavnici akademske zajednice.