VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

20/02/2019

SISTEMSKI RJEŠAVATI PITANjA DEMOGRAFSKOG RAZVOJA

 

BANjALUKA, 20. FEBRUARA /SRNA/ - U Republici Srpskoj je u posljednjih 20 godina upisano za 30 odsto manje osnovaca, pa je sistemski potrebno riješiti probleme koji se tiču demografskog razvoja, ocijenio je danas u Banjaluci član Savjeta za demografsku politiku Srpske Draško Marinković.

 

"Demografski problemi uvijek su aktuelni, ali još nemamo odgovore na nastale procese. Brza rješenja u ovoj oblasti nisu moguća, nego sistemski rad. Sagledaćemo šta će biti preporuke i koja su rješenja u zemljama u okruženju, zato što su demografski pokazatelji i procesi u Srpskoj kompleksni", rekao je novinarima Marinković nakon konstitutivne sjednice Savjeta za demografsku politiku.

On je napomenuo da je potrebno uraditi sistemsku analizu da bi se vidjelo koje su socijalne i pronatalitetne mjere.

Marinković je naveo da je u Srpskoj u posljednjih 20 godina i za 20 odsto manje upisanih srednjoškolaca, što utiče na broj upisanih studenata, ali da je u tom periodu i za 30 odsto manje rođenih.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović naglasila je da će biti sačinjen plan aktivnosti koji će biti predložen Vladi Srpske, a ministri, koji su članovi Savjeta za demografsku politiku, izvršiće potrebne procjene i analize.

"Baziraćemo se na ključne oblasti u društvu, a to su pitanja mladih, njihovo zapošljavanje, davanje određenih olakšica, podrška porodici i roditeljstvu. Savjet za demografsku politiku opredijeljen je da odgovorno i profesionalno pristupi pitanju demografije, što je nacionalni cilj", rekla je Davidovićeva, koja je i predsjednik ovog savjeta, koji bi za dva mjeseca trebalo ponovo da zasijeda.

Davidovićeva je napomenula da je dogovoreno i formiranje komisije koju će činiti stručnjaci iz oblasti demografije.

Sjednici su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Prisustvovali su i predstavnik Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Stojan Vukajlović, direktor Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Vlado Đajić, te generalni sekretar Narodne skupštine Srpske Nebojša Zgonjanin.