VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/03/2019

KOVAČEVIĆ: VRATITI DIGNITET ĆIRILICI

 

BANjALUKA, 19. MARTA /SRNA/ - Ćirilica je jedan od najbitnijih srpskih nacionalnih kriterijuma i zato joj je neophodno vratiti dignitet, što je moguće obezbjeđivanjem drugačijeg statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu Republike Srpske, čime bi bio podignut i katastrofalno nizak nivo jezičke kulture, smatra lingvista Miloš Kovačević.

 

On je naglasio da je ćirilica kulturna vertikala srpskog naroda i da se odricanjem od ćirilice Srbi odriču gotovo sve svoje kulture, pa i sebe samih.

Kovačević, koji je profesor na Filozofskom fakultetu na Palama i Filološkom fakultetu u Beogradu, ocijenio je za "Glas Srpske" da je ćirilica u Srbiji i Srpskoj u procesu odumiranja.

"To je tim čudnije ako se zna da su srpski jezik i srpska ćirilica temeljni identitetski nacionalni kriterijum srpskog naroda. To je još čudnije s obzirom na činjenicu da je srpska ćirilica najsavršenije pismo na svijetu, jer u njoj svakom književnom glasu odgovara posebno slovo", naveo je Kovačević.

On je ocijenio da je to moguće promijeniti i poboljšati sistemskom, institucionalnom zaštitom ćirilice i srpskog jezika.

"To, prije svega, znači da na svim prostorima na kojima Srbi žive ćirilica bude jedino službeno pismo cijelog srpskog naroda. Obavezno je da se srpska politička i filološka djelovanja nađu na istom putu, na putu zaustavljanja ništenja srpskog nacionalnog identiteta zbog neuvažavanja značaja srpskog jezika i srpske ćirilice, kao osnovnih nacionalnih odrednica", istakao je Kovačević.

Govoreći o značaju Foruma ćirilice, koji će sutra biti održan u Banjaluci, Kovačević napominje da organizovanje tog skupa znači početak realizacije poslova predviđenih nedavno potpisanom Poveljom o zajedničkom srpskom kulturnom prostoru, te da predstavlja dobar početak rada novog resornog ministarstva.

"Forum ima neprocjenjiv značaj: on treba da trasira put vraćanja digniteta srpskom jeziku i pismu, kao i načine prevazilaženja brojnih problema koji se na tom putu nalaze", naveo je on.

Kovačević smatra da forum treba da ponudi zajedničku platformu za naučno i političko djelovanje na očuvanju srpskog jezika i ćirilice, a samim tim i srpskog naroda i same Republike Srpske.