VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/03/2019

SRPSKA ZAJEDNICA PRIDRUŽILA SE BOJKOTU DRŽAVNE KOMEMORACIJE

 

ZAGREB, 19. MARTA /SRNA/ - Srpsko narodno vijeće /SNV/ u Hrvatskoj pridružilo se predstavnicima jevrejskih opština i antifašista koji su ranije danas potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće učestvovati na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu koja će u organizaciji hrvatskih vlasti biti održana 14. aprila.

 

Zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević rekao je da država nije preduzela neophodne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje Holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, kao i revizionizam.

Prema njegovim riječima, upravo suprotno, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativizovanjem stradanja naroda i žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata, te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

"Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne treba da idemo zajedno u Jasenovac", rekao je Milošević za portal "Novosti" i najavio da će srpska, jevrejska i romska manjina, te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak, 12. aprila.

Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb i predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je danas da neće prihvatiti poziv za održavanje jedinstvene komemoracije koji je ranije uputio predsjednik Vlade Hrvatske ​Andrej Plenković.

"Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH-a i logora Jasenovac. Dok je `za dom spremni` jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci Suda Savjeta Evrope u Strazburu", rekao je Kraus, odbijajući poziv koji je Vlada poslala i Savezu antifašističkih boraca, te predstavnicima Srba i Roma.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da je "teško biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga".

"Ništa se ne čini protiv istorijskog revizionizma, ništa se ne čini u vezi sa pozdravom `za dom spremni` koji koristi HOS", dodao je Habulin.

Poslanik romske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Veljko Kajtazi rekao je ranije da će biti prisutan na obje komemoracije.