VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/03/2019

MITROPOLIT AMFILOHIJE SLUŽIO PARASTOS ZA ŽRTVE NATO AGRESIJE

 

PODGORICA, 25. MARTA /SRNA/ - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici parastos žrtvama NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

 

Time je simbolično u 19.45 časova, kada su pale prve bombe, počeo molitveni skup pod nazivom "Počelo je 24. marta 1999. - 20 godina i dalje nas ubijaju karcinomi, leukemije, smrtnost novorođenčadi".

Nakon parastosa, u kripti hrama sinoć je prikazan film o stradanjima tokom NATO bombadovanja, koji je uradio IN4S kanal.

Mitropolit Amfilohije naglasio je da ova Evropa koja se danas projavila nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija.

"Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa. To je Evropa krstaških ratova i sve što ona radi, radi u ime ljudskih prava", rekao je vladika Amfilohije.

On je istakao da je ta Evropa, koja je sada trijumfovala, a koju, nažalost, podržava i priznaje jedna grupa Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolonija i Hitlera.

"Kraj jedne Evrope se nastavlja i u našim vremenima. Međutim, ovi stradalnici, naročito djeca koju je pobio NATO pakt - Milica Rakić, djeca na Murinu, Košarama, ne mogu biti pobijeđeni, jer to bi značilo prihvatiti da je to završena priča i na Kosmetu, u cijeloj Srbiji, Crnoj Gori, Evropi, svijetu. To znači prihvatiti da je zlo ono koje upravlja sudbinom svijeta", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je poručio da Bog nije u sili nego u pravdi, što pokazuje istorija roda ljudskog, tako da će o tome svjedočiti i ovo vrijeme.

Igor Damjanović, koordinator mirovnog pokreta "Ne u rat, ne u NATO", istakao je da ovaj pokret u Crnoj Gori ima obavezu poštovanja heroja i vojnika Vojske Jugoslavije koji su se 1999. godine uspješno suprotstavili NATO agresiji.

U ime svih boraca koji su stali u odbranu otadžbine i onih koji su ostali po vrletima Paštrika i ostalih mjesta širom tadašnje SRJ, skup je pozdravio Tomislav Račić, heroj sa Košara, poznatiji kao "vodnik Plamen".

On je podsjetio da su borbe na Kosmetu počele u martu 1998. godine i da je na Košarama najgori napad bio u septembru te godine.

"Vojska, policija i ostale snage bezbjednosti na Kosovu i Metohiji, SRJ, Srbiji i Crnoj Gori, nisu izgubile rat, već je rat nastavila politika. Mi kao vojska smo se časno i pošteno povukli sa Kosmeta i nadam se da ćemo se tamo u skorije vrijeme ponovo vratiti", poručio je Račić.

Profesor Božidar Bojović istakao je da ne smiju biti zaboravljeni zločini najjače vojne sile u istoriji čovječanstva protiv male međunarodno priznate države, zločini kojima je u posrnuću jedne civilizacije trag za sva vremena ostavio NATO od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Napadi NATO alijanse na SR Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 sedmica.

Prema procjenama različitih izvora, u napadima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, vjerski objekti i spomenici kulture.