VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 15/04/2019

NEVIN KAO AMERIKANAC

 

Postoje američki zločini i "zločini ostalih", odnosno onih koji nisu Amerikanci ili nemaju američku zaštitu. Odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da odustane od istrage zločina u Avganistanu ima zapanjujuće objašnjenje: "Istrage u sadašnjem trenutku ne bi služile interesima pravosuđa"?!

 

Priredio: Nenad TADIĆ

HAG, 15. APRILA /SRNA/ - Odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da ne istražuje američke zločine u Avganistanu i Gvantanamu znači uvođenje principa "Divljeg zapada" u međunarodno pravo i pokazuje do koje mjere su SAD uticale na dosadašnje procese za razne zločine, posebno one na prostorima bivše Jugoslavije.

Istragom Međunarodnog krivičnog suda trebalo je da budu obuhvaćeni CIA i njeni agenti i operativci koji su iz Avganistana odvodili lica osumnjičena za terorizam u svoje tajne zatvore širom svijeta gdje su mučeni ili su završili u Gvantanamu.

Međunarodne pravne krugove posebno je zapanjilo objašnjenje za takvu odluku u kojem piše doslovno da "istrage u sadašnjem trenutku ne bi služile interesima pravosuđa"?!

Haški sud je, usput, naveo da su "perspektive za uspješnu istragu i kazne vrlo ograničene".

Do odustajanja od istraga američkih zločina u Avganistanu došlo je uprkos priznanju samog suda da postoji "veliki razlog" za mišljenje da su "američka vojska i CIA umiješane u mučenja i druge ratne zločine u Avganistanu", i to "uz odobrenje američke Vlade".

SAD su prethodno, o čemu je javljao i Rojters, zaprijetile da će odbaciti sve zahtjeve za ulazak u SAD predstavnicima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji žele da istražuju američke vojne zločine u Avganistanu.

Haški sud smatra da "postoji veliki razlog za mišljenje kako su od maja 2003. godine pripadnici vojske SAD i CIA izvršili ratne zločine u vidu mučenja i okrutnog ponašanja, povrede ličnog dostojanstva, silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja u skladu sa politikom koju su odobrile vlasti SAD".

Ali, ti zločini su nedodirljivi i neće biti istraženi jer Vašington to ne dozvoljava.

U bliskoj prošlosti mnoge zemlje, poput Srbije, ali i Republike Srpske, bile su izložene sankcijama, bombardovanjima, različitim prijetnjama da Haškom tribunalu izruče političare, vojnike ili civile.

Dvije decenije u Hagu su trajali procesi, praćeni pravom medijskom artiljerijom i saopštenjima bezbrojnih međunarodnih nevladinih organizacija, a sada, kada je jasno da za tvorca takvog sistema kažnjavanja nema nakakvih sankcija - svi oni to, uglavnom, primaju pokorno ili daju kratke informacije.

Naravno da će primjer SAD iskoristiti i druge moćne sile da odbace svaku odgovornost za zločine svojih vojnika, a to znači da će svako raditi ono što želi i da za to neće snositi nikakvu odgovornost.

Međunarodni američki /haški/ krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju prethodno je svojim istragama i selektivnom pravdom satanizovao Srbe iz bivše Jugoslavije i iskoristio jednu međunarodnu pravnu instituciju za vojnopolitičke interese SAD i NATO-a.

Ako ima iko kome nije bilo jasno "ko kosi, a ko vodu nosi", odnosno ko odlučuje o optužnicama i kaznama, a za koga pravo ne važi, sada ima "crno na bijelo".

Postoje američki zločini i "zločini ostalih", odnosno onih koji nisu Amerikanci ili nemaju američku zaštitu.

Tako vođa nekadašnje terorističke OVK Hašim Tači preventivno, suočen sa glasinama da bi mogao da odgovara za zločine nad Srbima, javno poručuje da je "američki operativac".

Ako to nekome i dalje nije jasno, neka pogleda odluke sudskih vijeća koja je vodio, na primjer, Teodor Meron u Hagu, a posebno čuveni slučaj hrvatskih generala za zločine u "Oluji" na drugostepenom ročištu.

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina i "ekipa" stali su pred Žalbeno vijeće kao teški ratni zločinci iz "udruženog zločinačkog poduhvata" zajedno sa vrhovima hrvatske političke vlasti, a izašli su nakon toga nevini "kao bebe".

Kao američke bebe.