VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika16/04/2019

NEPOTREBNE TENZIJE O NACRTIMA ZAKONA KOJI ĆE IĆI U JAVNU RASPRAVU

 

BANjALUKA, 16. APRILA /SRNA/ - Demokratski savez /Demos/ ocjenjuje da je nepotrebno dizanje tenzija u javnosti u vezi sa nacrtima zakona o javnom redu i miru, te o policiji i unutrašnjim poslovima, koji su pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske jer će ta rješenja pretrpjeti brojne izmjene.

 

Iz Demosa podsjećaju da nacrt do formulisanja prijedloga zakona može pretrpjeti brojne izmjene, a posebno, ako se ima u vidu da nacrti često idu na javnu raspravu na kojoj svi zainteresovani mogu da utiču na izmjenu teksta.

"Očekuje se da će ovi nacrti proći javnu raspravu, budući da je ona potrebna kada je riječ o pripremi svakog zakona koji posebno zanima javnost. Imajući u vidu tu činjenicu, nepotrebno je podizanje političkih tenzija na osnovu radnog teksta izmjene zakona, koji u Narodnu skupštinu nije upućen kao prijedlog po hitnom postupku i na koji se može uticati amandmanima prije njegovog izglasavanja", navode iz ove stranke.

Iz Demosa ističu da je posebnu zabunu u javnosti unijela informacija da je Nacrt zakona o javnom okupljanju povučen iz procedure, što se ispostavilo kao netačno, jer ovaj nacrt nije ni upućen u Narodnu skupštinu.

"Kao što je kasnije objavljeno, riječ je o radnom papiru na kojem je radila radna grupa u Ministarstvu i koji čak nije ni dobio končanu formu. Upravo ova činjenica upućuje na zaključak da je nekome potrebno umnožavanje `slučajeva` za dodatno i nepotrebno podizanje tenzija", naglašavaju iz Demosa.

Iz Demosa ističu da će kao partija vladajuće većine i Narodnoj skupštini čvrsto štititi dostignute demokratske kapacitete Srpske, te nikada neće pristati na uskraćivanje prava i sloboda građana, a posebno na ograničavanje prava novinara i medija da rade slobodno i nepristrasno u interesu javnosti.