VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana16/04/2019

TRIVIĆ: TIMOVI SRPSKE I SRBIJE O GRADNjI MEMORIJALNOG KOMPLEKSA U GRADINI

 

BANjALUKA, 16. APRILA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Narodnoj skupštini da će timovi Srpske i Srbije u narednom periodu definisati i precizirati aktivnosti i zadatke kada je riječ o izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini.

 

Trivićeva je rekla da je lani usvojeno idejno rješenje kompleksa i da se sprovode eksproprijacija i ostali poslovi da bi se relizovao taj projekat.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su razgovarali o tome šta je sve potrebno uraditi da se memorijalni kompleks izgradi u veličini kakvoj zaslužuje. Poznato je da je dogovoreno da će Srbija za taj posao izdvojiti 75 odsto sredstava, a Srpska preostalo", rekla je Trivićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u okviru "Aktuelnog časa".

Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić rekla je da su Vladina potraživanja u kompaniji "Birač", koja je u stečaju, prodata švajcarskoj kompaniji "Batagon" zakonito, te da je to urađeno i u saglasnosti sa Pravobranilaštvom Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da policija nije upotrijebila prekomjernu silu kada je riječ o prošlogodišnjim protestima grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

"Nije bilo tuče i gaženja djece i starica kako tvrde pojedini poslanici i ne znam ko može u to povjerovati. Nije bilo takvih prijava i to su bespotrebne laži", rekao je Lukač i dodao da se sprovodi disciplinski postupak protiv jednog policajca koji se tada ponašao neprimjereno.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH konačno mora da u državni registar upiše javne univerzitete Srpske jer su za to stečeni svi potrebni uslovi.

"Ponoviću, Agencija na nivou BiH niz godina opstruiše taj proces i razlozi su politički s čime treba da se prestane", rekao je Rajčević.

On je najavio je da će u narednom periodu biti organizovan program prekvalifikacije mladih kadrova u ingormaciono-komunikacionim tehnologijama /IKT/ za 100 polaznika.

"Želimo da obučimo 100 polaznika koji trenutno nemaju posla na tržištu rada. Oni će biti obučavani teorijski i praktično, odnosno da prave veb-stranice i uče programiranje. Samo na području Banjaluke u ovoj oblasti postoje potrebe za više od 1.000 izvršilaca", rekao je Rajčević.

On je dodao da će mnogi od njih imati priliku da se zaposle u nekoj od ovdašnjih IT kompanija. /nastaviće se/boj/bon