VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/04/2019

ISTOČNA ILIDžA OČEKUJE OD BEOGRADA POMOĆ U PRIVREDI

 

ISTOČNA ILIDžA, 18. APRILA /SRNA/ - Istočna Ilidža najveću pomoć od Srbije očekuje u oblasti privrede, rekao je Srni načelnik opštine Marinko Božović.

 

"Očekujemo eventualni dolazak preduzeća iz Srbije u Istočnu Ilidžu, ali i grad Istočno Sarajevo", istakao je Božović.

On kaže da je Srbija ranije ovoj opštini donirala 150.000 evra za završetak izgradnje Spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu "Veljine", te da za sada nije obećana nova pomoć za druge projekte.

"Sredstvima koja je ranije dodijelila Srbija finansira se završetak Spomen-obilježja `Veljine` u čast pripadnika Vojske Republike Srpske koji su branili Ilidžu i druge sarajevske opštine, koje su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale Federaciji BiH /FBiH/", napomenuo je Božović.

Božović je naveo da je spomenik dio kompleksa Spomen-parka "Veljine" u čijem sastavu je i Crkva Svetog Vasilija Ostroškog sa parohijskim domom i budući park za najmlađe sugrađane.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković nedavno je najavio da će početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, biti održan sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske, te nekoliko iz FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

Višković je rekao da bi na sastanku trebalo da bude riječi o realizaciji dosadašnjih projekata i daljoj saradnji u realizaciji budućih projekata za koje se već sada prave planovi.