VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/04/2019

PREDSTAVLJENE EKIPE UČESNIKA BICIKLISTIČKE TRKE BEOGRAD-BANjALUKA

 

BEOGRAD, 17. APRILA /SRNA/ - U Beogradu su večeras na platou ispred Hrama Svetog Save predstavljene ekipe i održana svečanost otvaranja 13. Međunarodne biciklističke trke Beograd-Banjaluka, koja će početi sutra i trajati do nedjelje, 21. aprila.

 

Start trke, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika i premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Radovana Viškovića, zakazan je za sutra u 11.00 časova u beogradskoj opštini Obrenovac, ispred Termoelektrane "Tent dva".

Na svečanosti je najavljeno da će u međunarodnoj trci, tokom koje će biciklisti voziti gotovo 800 kilometara, učestvovati 250 vozača iz 25 ekipa, među kojima su i ekipe iz Srbije, Irske, Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske, Bjelorusije.

U slovenačkoj ekipi je i Gašpar Kaprašin, pobjednik prošlogodišnje trke.

Na svečanosti se obratio pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović, koji je pozdravio učesnike u ime Vlade Republike Srpske i Ministarstva porodice, omladine i sporta, podsjetivši da već 13. godinu Republika Srpska i Srbija predano rade na organizaciji ove trke, te svima koji budu prolazili kroz Republiku Srpsku poželio da upoznaju njene ljepote.

"Vidimo se u Banjaluci", poručio je Jaćimović.

Učesnike je pozdravio i šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, navodeći da je posebna čast što je Predstavništvo dio podrške ovoj trci koja je kvalifikaciona za Olimpijske igre.

Cicović je učesnicima poželio sportski uspjeh i da pobijedi bolji, dodajući da se trka odvija prema programu saradnje Republike Srpske i Srbije.

Reprezentativac Srbije Dušan Kalaba rekao je da je ovo trka profesionalaca i da učestvuju dosta dobre ekipe, te da očekuje veliku borbu i dobru trku, kao i dobre rezultate za svoju ekipu.

Kalaba, koji je iz Banjaluke, rekao je da očekuje da prva etapa trke od Beograda do Vlasenice, duga 240 kilometara, bude i najteža.

Trka će trajati četiri dana, a podijeljena je u četiri etape: Beograd - Vlasenica, Vlasenica-Brčko /160 kilometara/, Bijeljina - Teslić /170 kilometara/ i Prnjavor-Banjaluka /175 kilometara/.

Pobjednik će dobiti žutu majicu.

Iz početne tačke, Obrenovca, karavan od 25 ekipa iz 20 zemalja svijeta krenuće preko Pavlović mosta kod Bijeljine, Zvornika i Milića, do Vlasenice.

Druga etapa startuje iz Vlasenice, pa preko Milića i Zvornika, zatim Ugljevika i Lopara, završava se u Brčkom.

Treća etapa polazi iz Bijeljine preko Brčkog, Šamca, Modriče i Doboja, gdje je prolazni cilj i završava se u Tesliću.

Četvrta etapa startuje iz Prnjavora, preko Dervente, Srpca i Laktaša i biće završena vožnjom šest krugova po Banjaluci 21. aprila.

Učestvuju čuveni biciklistički timovi, među kojima ruski "Gasprom", italijanske "Sanđemini" i "D'amiko" i austrijski "Hrinkof".

Publici će se premijerno predstaviti kolumbijski "Bicikletas strongmen".

Ova 13. po redu biciklistička trka označena je prvom kategorijom, što je čini sportskim događajem najvišeg ranga, s obzirom da je prošle godine ušla u 50 najboljih trka u svijetu, a poseban značaj ima što je ovogodišnje izdanje kvalifikaciono za Olimpijske igre koje se održavaju 2020. godine u Tokiju.

Trka je privukla veliki broj vrhunskih ekipa koje dolaze da se istovremeno pripremaju i za veliki gran tur "Điro d' Italija" i "Tur d' Frans", a dobila je i ekonomsku i turističku dimenziju.

Organizaciju trke su pomogli Ministarstvo omladine i sporta Srbije, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.