VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/04/2019

ZABRINUTOST ZBOG ZABRANE "BALKANSKE MEĐE" U BUJANOVCU

 

BEOGRAD, 17. APRILA /SRNA/ - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikažu rusko-srpski film "Balkanska međa".

 

"Takav čin neprikladan je, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada čitava Srbija obeležava 20 godina od tragičnih zbivanja koja su našla izraza u ovom zapaženom filmskom ostvarenju", saopšteno je iz ovog ministarstva.

RTS je javio da je direktor Doma kulture zabranio prikazivanje filma "Balkanska međa" da ne bi izazivao tenzije, ali o tome niko u ovoj ustanovi zvanično nije htio da govori, jer je direktor odsutan.

Ispred produkcijske kuće "Arhangel studios" oglasili su se glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji su naveli da je prikazivanje filma "Balkanska medja", prekjuče otkazano bez obrazloženja, iako je prethodno bilo regularno zakazano u Domu kulture u Bujanovcu.

Prema njihovim informacijama, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film.

"Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti njegovanje odnosa mira i razumijevanja između Srba i Albanaca.

"I zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma", navodi se u saopštenju koje potpisuju Biković i Radonjić.