VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija21/04/2019

MIĆIĆ: SRBIJA JE PRIMJER ZEMLJE KOJA PRIVLAČI STRANA ULAGANjA

 

BIJELJINA, 21. APRILA /SRNA/ - Srbija je primjer zemlje koja privlači strana ulaganja i dovodeći evropske i svjetske kompanije zadržava stanovništvo od iseljavanja u Evropu i svijet, izjavio je Srni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

 

"Pokušavamo i mi da uhvatimo korak sa ljudima koji žele da, umjesto da odvlače radnu snagu u Evropu i svijet, ovdje dovedu kompanije koje će otvoriti radna mjesta", kaže Mićić uoči susreta najvišeg rukovodstva Republike Srpske i Srbije koji je najavljen za početak maja u Bijeljini.

Kao dobar primjer Srbije, on je naveo strana ulaganja i otvaranje radnih mjesta u Zrenjaninu, Šimanovcima i oko Beograda, u Kraljevu i Kruševcu.

"Želimo da tako uradimo i mi, ali to ide teže zato što je BiH malo nestabilna zemlja i što ne dolaze lako investitori ovdje, ali ima ih", kaže Mićić.

On je istakao da je Bijeljina od svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj najbliža Beogradu, a skup u maju smatra prilikom da se svi gradovi i opštine u Srpskoj zahvale za pomoć koju im pruža Srbija.

"Najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o izgradnji auto-puta prema Bijeljini i mosta na rijeci Savi u Rači zaista nas raduje i to je za ovaj grad najznačajniji primjer u svemu uspješne saradnje Republike Srpske i Srbije", rekao je Mićić.

On je naveo da je Srbija obezbijedila i 1,5 miliona KM za izgradnju tri školske sale za sport u naseljima Patkovača i Obarska, te u Gimnaziji u Bijeljini, poklanjajući po pola miliona maraka za svaki od ovih objekata.

"To su sve veliki projekti koji su vrlo bitni za naš grad", istakao je Mićić.

Za budući auto-put kroz Bijeljinu, on kaže da su dogovoreni principi za njegovu izradu i da je na struci dalje da napravi najkraću trasu sjevernom granicom Bijeljine koja neće biti udaljena više od pet kilometara od centra grada.

"Za buduću trasu auto-puta uslijediće javni uvid koji će trajati najmanje 15 dana, nakon čega ćemo prijedlog uputiti resornom ministartsvu, a po dobijanju njihove saglasnosti prijedlog trase naći će se na usvajanju u Skupštini grada, najvjerovatnije u maju", naveo je Mićić.

On je ocijenio da je Bijeljina uvijek imala odličnu saradnju sa gradovima u Srbiji, u kojoj duže od decenije ima i tri bratska grada - Kruševac, Zrenjanin i Leskovac.

Mićić je posebno pohvalio višegodišnju, sveobuhvatnu i prijateljsku saradnju sa Novim Sadom, Loznicom, Šapcem i Bogatićem, navodeći da Bijeljina sa ovim gradovima u Srbiji sprovodi brojne zajedničke projekte i razmjenjuje dobre prakse.

"Novi Sad je grad koji se ubrzano razvija i od kojeg smo mnogo naučili o uređenju kvartova i naročito o načinu prikupljanja izvornih gradskih prihoda", kaže Mićić.

Kao primjere dobre saradnje, on je naveo izgradnju industrijskih zona u Bijeljini po ugledu na Zrenjanin, a najavio je i izgradnju turističke biciklističke staze u Semberiji, kakvu ima Bogatić, što je projekat za koji Bijeljina očekuje podršku iz evropskih fondova.

"Mi u Srbiju gledamo kao u maticu, to jeste posebna zemlja, ali je mi tako ne doživljavamo", zaključio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.