VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/04/2019

DAČIĆ: SKUP U BERLINU NEĆE BITI ODLUČUJUĆI ZA KOSOVSKO PITANjE

 

BEOGRAD, 20. APRILA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da predstojeći skup lidera zapadnog Balkana u Berlinu neće biti odlučujući za rješenje pitanja Kosmeta, ističući da Srbija neće popustiti pred pritiscima i ucjenama.

 

Dačić je rekao da je Njemačka taj skup organizovala bez konsultacija sa ostalim zemljama, osim Francuske, što je, kako je rekao, "dokaz da svako želi da preuzme neko liderstvo" u rješavanju pitanja Kosova.

"Zato danas niko ne govori o formiranju zajednice srpskih opština, već o ukidanju taksa, za šta opet traže da mi učinimo neke ustupke. Tolerantnost međunarodne zajednice dovela je da toga da nismo ostvarili nijedan korak u implementaciji Briselskog sporazuma", naveo je Dačić za TV "Prva".

Upitan zašto nije prisustvovao sahrani Mire Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Dačić, koji je i lider SPS-a, kaže da nije korektno da ide na sahranu Markovićevoj, jer mu ona nije dozvolila da ide na sahranu Slobodana Miloševića.

"Ja sam poslao venac koji je položila delegacija visokih funkcionera naše partije. Kao stranka smo uputili saučešće, pomogli organizaciju sahrane. Ostalo je stvar istorijskih ocena, a mislim da je još rano za njih", rekao je Dačić.

U Berlinu bi 29. aprila trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine, a domaćini skupa su Njemačka i Francuska.