VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/05/2019

SRBI NE SMIJU ZABORAVITI 9. MAJ

 

BANjALUKA, 9. MAJA /SRNA/ - Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije /SP/ Banjaluka Goran Selak rekao je danas da srpski narod nikada ne smije zaboraviti 9. maj 1945. godine kada je, zajedno sa saveznicima, pobijedio fašizam.

 

"Veoma je značajno da se 9. maj pominje. Mlade generacije ne smiju da zaborave ovako značajan datum", rekao je Selak novinarima u Banjaluci uoči obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, koji je ovaj odbor organizovao na tvrđavi "Kastel".

Selak kaže da banjalučki odbor SP na ovaj način odaje počast borcima koji su dali živote za oslobođenje od ovog velikog zla, te da će socijalisti i u narednom periodu njegovati ovaj značajan datum za srpski narod.

"Mi znamo da je 22. aprila 1945. godine oslobođena Banjaluka, ali isto tako 9. maja je pobijeđen fašizama u svijetu. Kada se proširila vijest da smo zajedno sa saveznicima pobijedili fašizam, u Banjaluci i Lijevče polju su se čule granate, što se rijetko pominje u javnosti. Prvi čovjek koji je donio vijest da je fašizam pobijeđen je bio naš heroj, jedan od braće Mažar i hvala im za to", naveo je Selak.

On je dodao da je ideja Socijalističke partije njegovanje značajnih datuma iz srpske istorije što će nastaviti da čine i u buduće.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.