VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/05/2019

NAROD ROMANIJE UVIJEK NA STRANI ISTINE I PRAVDE

 

SOKOLAC, 9. MAJA /SRNA/ - Polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu danas je odata počast poginulim borcima protiv fašizma, u okviru marša "Besmrtnog puka" koji je prvi put organizovan u opštinama grada Istočno Sarajevo povodom obilježavanja Dana pobjede.

 

Zamjenik ambasadora Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc naglasio je da je pokret otpora fašizmu u Jugoslaviji veoma cijenjen u Rusiji.

On je istakao da su potomci 27 miliona poginulih u Sovjetskom Savezu u Drugom svjetskom ratu zahvalni jugoslovenskim patriotama za nesebičan podvig.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić naglasio je da je Gradska uprava prvi put organizovala marš "Besmrtnog puka" u saradnji sa Amabasadom Ruske Federacije u BiH i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kao dan sjećanja na sve poginule, sve žrtve i junake koji su dali živote u Drugom svjetskom ratu boreći se proziv fašizma.

"Ovo je svojevrsno oplemenjavanje duša svih generacija koje žive i nadahnuće za vječnu želju za slobodom i jačanje patriotskog duha srpskog naroda u Republici Srpskoj", naveo je Vučetić.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti i tradicionalne prijateljske veze sa ruskim narodom koji je najviše stradao u tom ratu i na svojim plećima iznio teret sloma nad fašizmom.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da sa ovog mjesta još jednom treba podsjetiti gdje je bio slobodarski narod Romanije i za koje se vrijednosti borio.

"Kad je u pitanju naša Romanija i srpski narod, uvijek smo bili na strani istine i pravde. Među prvima smo digli glas protiv fašizma, okupatora i dali ogromnu žrtvu. Ne dozvoljavamo da to bude zaboravljeno!", poručio je Bjelica.

On je naveo da je i u minulom ratu srpski narod u toku svoje pravedne borbe imao značajnu podršku Srbije i Ruske Federacije za ostvarivanje prava na miran i dostojanstven život na ovim prostorima.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac Milivoje Janković je, govoreći o dizanju partizanskog ustanka na Romaniji, istakao je da je u borbi protiv okupatora na Romaniji poginulo 1.150 boraca, 5.494 civila sa četiri opštine romanijskog područja, te više od 6.000 u ustaškom pokolju u Miloševićima na Drini.

Vijence su danas položile delegacije ruske Ambasade u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštinskog SUBNOR-a, opštine Sokolac, Udruženja potomaka i poštovalaca djela dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije i Opštinski odbor SNSD-a Sokolac.

Ovom činu prisustvovali su i ataše za kulturu Ruske Federacije Anton Sokolov, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predstavnici opštinske Boračke organizacije.

Učesnici marša "Besmrtnog puka" položili su danas vijence i na Centralni spomenik borcima Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, na kome je ispisano 1.250 imena, na Spomenik solunskom dobrovoljcu na kome je upisano skoro 400 imena dobrovoljaca i na Centralni krst na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu gdje je sahranjeno skoro 1.000 srpskih boraca sa ovog područja.