VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/05/2019

ĐOKIĆ: NjEGOVANjE ANTIFAŠIZMA ZA BOLJI SVIJET

 

UGLJEVIK, 9. MAJA /SRNA/ - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je na obilježavanju Dan pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi da je antifašizam jedna od najvrednijih tekovina koja svijet čini naprednijim i boljim.

 

"Svijet je podnio ogromnu žrtvu. Na teritoriji bivše Jugoslavije palo je 1,7 miliona života, a najveće žrtve pretprio je srpski narod koji je bio i pokretač borbe protiv fašizma i koji je, zajedno sa Crvenom armijom, učestvovao u pobjedi nad fašizmom koja je donijela višedecenijski mir i prosperitet", rekao je Đokić.

On je naveo da se Dan pobjede nad fašizmom svečano obilježava u Republici Srpskoj i izrazio zadovoljstvo što se na tim skupovima svake godine okuplja sve više građana, posebno mladih ljudi.

"To pokazuje da je antifašizam posebna vrijednost koju građani Srpske prepoznaju i iskazuju poštovanje prema toj tekovini", ocijenio je Đokić.

On je dodao da Republika Srpska, zajedno sa 64 države, na zvaničan način obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

"Antifašizam je jedna od najvrednijih tekovina koja je vezana za srpski narod i za ostale narode sa prostora bivše Jugoslavije koji su se priključili antifašističkoj borbi i stali na stranu onih koji su pobijedili fašizam i njegov najstrašniji pojavni oblik - nacizam", kaže Đokić.

Okupljanje u memorijalnom komplekstu u Donjoj Trnovi tradicionalno organizuje ugljevički Savez udruženja boraca Narodnosolobodilačkog rata, a predsjednik ovog udruženja Ratko Đurković rekao je na skupu da je Trnova svojevremeno nosila naziv mala Moskva.

U antifašističkoj borbi ovo ugljevičko naselje imalo je 220 žrtava, od čega 105 boraca.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je Donja Trnova poznata kao slobodarsko mjesto.

"Ovde vrijedi govoriti o slobodi. Trnova je na mapi svijeta ucrtana kao mjesto koje je poznato po borbi za slobodu protiv nejvećeg zla čovječanstva - fašizma", rekao je Perić.

On je naveo i da je na ovim prostorima rođen Filip Višnjić koji je opjevao borbu za slobodu srpskog naroda protiv turske carevine, kao i legendarni pukovnik Milan Jović koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani ovog prostora i stvaranju Republike Srpske.

U memorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi, gdje su upisana imena 3.278 žrtava fašističog terora i sahranjene kosti 527 boraca za slom fašizma, vijence su položili predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH pukovnik Vasilij Bočarnikov, delegacije Vlade Republike Srpske, opštine Ugljevik, udruženja SUBNOR-a iz Ugljevika i Bijeljine, Boračke organizacije Ugljevika, Mjesne zajednice Donja Trnova i predstavnici političkih stranaka.