VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/05/2019

"BESMRTNI PUK" MARŠIRAO NOVIM SADOM

 

NOVI SAD, 9. MAJA /SRNA/ - Besmrtni puk Srbija i u Novom Sadu je poslije podne organizovao marš sjećanja na stradale i učesnike svih ratova u prošlom vijeku, povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je, obraćajući se prisutnima na Trgu slobode, da se bez kulture sjećanja ne može dobro utabati put budućim generacijama.

"Ponosan sam na ljude koji su došli iz svih krajeva Vojvodine i doneli fotografije bližnjih koji su izgubili živote u različitim ratovima. Hvala svima što ste došli, da se na simboličan način odužimo precima, koji su izgubili živote u ratovima od 1912. do 1999. godine", rekao je Vučević, nakon marša.

Prema njegovim riječima, da nije bilo žrtve koju su podnijeli preci, Srbija ne bi danas živjela u slobodi.

"Mnogo dugujemo našim precima, ali još više dugujemo našim potomcima. Imamo obavezu da im predamo sigurnu, stabilnu, bezbednu i mirnu Srbiju, da im bude dobra kuća u kojoj će ostati da žive i rade", istakao je Vučević.

On je naglasio da je glavni cilj da se Srbija i dalje ekonomski razvija, kao i da bude politički priznata.

Manifestacija marš "Besmrtnog puka" počela je polaganjem vijenaca na spomenik "Porodica" na novosadskom Keju žrtava racije. Potom je uslijedio marš gradskim ulicama od Keja žrtava racije do Trga slobode.

Poslije završenog marša na Trgu slobode održan je prigodan kulturno-umjetnički program povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Marš je održan bez ikakvih političkih obilježja, pod zastavom Srbije, i imao je isključivo rodoljubivi karakter.

Marš "Besmrtnog puka" prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja svijeta i postao međunarodna manifestacija.

Marš Besmrtnog puka danas je održan i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Kruševcu, Kikindi, Somboru, Pančevu i Paraćinu.